2024-09-27 05:39Pressmeddelande

Forskare: Dessa åtgärder krävs för att nå målet om halverat matsvinn 2030

Hen slänger matrester i soptunna i ett skolkök

I dag släpps en rapport om det nordiska matsvinnet. Rapporten är skriven av forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet och innehåller rekommendationer om politiska åtgärder. Budskapet är tydligt:

– Antingen genomför vi kraftfulla åtgärder nu eller så överger vi målet om halverat matsvinn till 2030.

I rapporten har forskarna identifierat initiativ och åtgärder som lett till att mindre mängd mat slängts i restaurang- och skolkök, inom handeln och i de nordiska hushållen. Baserat på detta rekommenderas ett antal åtgärder som krävs för att nå målet om halverat matsvinn till 2030.

– Det handlar om allt från att implementera kraftfulla politiska verktyg för att minska svinn, till att stärka det nordiska samarbetet och sätta tydligare krav på datadelning samt bedömning och rapportering av matsvinn, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem.

Rapporten är beställd av Nordiska ministerrådet och riktar sig till politiker, beslutsfattare, olika aktörer inom livsmedelsindustrin och till handlare. Syftet är att tillhandahålla politiska rekommendationer och förslag på åtgärder för minskat matsvinn som de nordiska länderna kan arbeta vidare med i respektive land.

– Den ska även fungera som en handbok för tjänstemän, där de på ett enkelt och informativt sätt kan ta del av resultat och lärdomar från varje land, säger Helén Williams.

Kraftsamla eller lägga ner?

Sedan målet om halverat matsvinn sattes år 2015 har matsvinnet bara minskat marginellt, och för att lyckas med att nå målet krävs kraftfulla åtgärder, menar forskarna.

– Vi befinner oss nu i ett läge där vi behöver bestämma oss; antigen genomför vi kraftfulla åtgärder nu eller så får vi helt enkelt inse att vi får överge målet, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem.

Största svinnet uppstår i konsumentled

Enligt rapporten uppstår största svinnet i konsumentled, och minskat svinn här ger mycket större miljövinster än att minska matsvinnet i tidigare led – även om det ena inte ska utesluta det andra.

– För att stötta konsumenter och hjälpa till att minska svinnet i hushållen ser vi, till exempel, ett behov av att begränsa kampanjer i handel – för att undvika att konsumenter köper mer än de hinner förbruka och undvika att mat slängs, säger Helén Williams. Vi ser också ett behov av ökad medvetenhet hos konsumenter och reglering av datummärkningen som några åtgärder för att minska matsvinnet i våra hushåll.

Rapporten är skriven av forskarna Fredrik Wikström och Helén Williams tillsammans med Peter Samuelsson och Siri Jagstedt, båda forskare och lektorer i företagsekonomi vid CTF och Handelshögskolan vid Karlstads universitet.

Rapporten är en del av den nordiska satsningen Hållbara och hälsosamma livsmedelssystem som drivs av Nordiska ministerrådet. Rapporten är skriven som en leverans innanför det politiska åtagande som de nordiska ländernas ministrar med ansvar för livsmedelspolitik antog 2023 - Minskat matsvinn för ett grönt Norden. Rapporten är en aktivitet i ett led av nordiska insatser för minskat matsvinn.

För mer information

Kontakt hos CTF: Forskarna Helén Williams, helen.williams@kau.se, 076-104 32 63, eller Fredrik Wikström, fredrik.wikstrom@kau.se, 070-699 31 99

Kontakt hos Nordiska ministerrådet: Jonathan Eng, joneng@norden.org, +45 27 10 94 67

Länk till:



Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 17 300 studerande och 1 300 anställda.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Linda Fridberg
Kommunikatör för Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap