2018-10-05 08:00Pressmeddelande

Vikingar, att styra sina gener och bli stark i kropp och knopp på årets Barnens universitet

null

För elfte året i rad öppnar Karlstads universitet dörrarna för barn i åldrarna 8-12 år. Under hösten får de unga besökarna ta del av spännande forskning. Det första tillfället är på måndag den 8 oktober.

Än en gång släpps unga förmågor in i forskningens värld. Det har blivit dags för Barnens universitet, en föreläsningsserie för barn i åldrarna 8-12 år. Tillsammans med forskare får besökarna vid sex tillfällen undersöka och lära sig nya saker inom olika områden. De får reda på hur man blir stark som Hulken och klok som Einstein, och varför inte enäggstvillingar är exakt lika och varför blir de mer olika ju äldre de blir? Barnen får lära sig fysikaliska begrepp på ett lekfullt sätt med värmekameror, Airzooka och flytande kväve och även se bakterier som gör plast som bryts ner i naturen.

Välbesökt satsning
- På universitetet händer det spännande och roliga saker hela tiden, det vill vi visa besökarna redan vid tidig ålder. Och det märks tydligt att barnen är intresserade, när våra forskare ber om frågor under föreläsningarna sträcks massor av händer upp. Sedan starten 2008 har vi haft över 10 000 besökare, säger Susanne Walan, projektledare för Teknikerjakten på Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap vid Karlstads universitet.

På måndag startar höstens omgång av Barnens universitet. Vid det tillfället kommer besökarna att utforska om bakterier kan rena avloppsvatten eller om de kan göra plast som bryts ned i naturen, tillsammans med Maria Sandberg, universitetslektor i miljö och energisystem. Tillsammans med deltagarna ställer sig forskaren frågan "vad händer om den nya plasten hamnar i naturen?".

Program hösten 2018
Samtliga tillfällen startar klockan 15.00 och pågår till 15.45. Barnen samlas i förväg i Hus Vänern, vid caféytan under Ljungbergsalen (Ägget) från kl.14.15. Föreläsningarna sker i Aula Magna, förutom föreläsningen den 22 oktober, Bli stark i knopp och kropp, som äger rum i idrottshallen, sal 7B 302.


Måndag den 8 oktober – Rent vatten och nedbrytbar plast samtidigt
Maria Sandberg, universitetslektor i miljö och energisystem

Måndag den 15 oktober - Hur ser världen ut genom en värmekamera?
Jesper Haglund och Jan Andersson, forskare i fysikdidaktik

Måndag den 22 oktober - Bli stark i kropp och knopp
Madeleine Wiker, forskare i ämnet idrottoch hälsa

Måndag den 5 november - Kan man styra sina gener?
Karin Thörne, forskare i biologididaktik och Niklas Gericke, professor i naturvetenskaplig didaktik

Måndag den 12 november - Vikingar
Martin Stolare, docent i historia

Måndag den 19 november - Städerna och klimatet
Mikael Granberg, professor i statsvetenskap och Emelie Hindersson, projektkoordinator för Centrum för klimat och säkerhet


Mer information om varje tillfälle finns på kau.se/barnensuniversitet.

Vid frågor kontakta Susanne Walan, 054-70012 61
Medierna hälsas varmt välkomna.


Barnens universitet ingår i Teknikerjakten och är ett projekt med investering från Ljungbergsfonden i syfte att öka intresset för teknik- och naturvetenskap.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.