2019-04-09 08:00Pressmeddelande

Värmlands åttondeklassare gör upp i Teknikåttan

null

Teknikåttans regiontävling går av stapeln på Karlstads universitet nu på torsdag. Sex åttondeklasser gör upp om en plats i riksfinalen.

Tävlingen Teknikåttan lockar varje år cirka 30 000 deltagande elever från hela Sverige. Utmaningarna i tävlingen syftar till att väcka ungas intresse för naturvetenskap och teknik. 2019 var 99 klasser anmälda och 92 stycken klasser deltog från vår region. Det var ett högt medel för samtliga deltagande klasser; 10,564. Nu har de sex främsta klasserna gått vidare till regiontävlingen som äger rum på Karlstads universitet torsdag den 11 april.

- Tävlingen är ett sätt att få unga att upptäcka hur roliga dessa områden är och få dem att vilja utforska mer, säger Inger Bran, projektledare på Karlstads universitet för Teknikåttan, Region Karlstad. Vi hoppas också att det ska stärka självförtroendet att våga testa uppfinningar och ta fram kreativa lösningar.

Konstruera en mekanisk maskin
Under dagen tävlar klasserna i ett format som liknar "Vi i femman", fast med frågor och experiment som rör teknik och naturvetenskap. Eleverna har dessutom i förväg arbetat med en klassuppgift där de har konstruerat en mekanisk maskin som vid en given tidpunkt skal välta en oöppnad 33 cl aluminiumburk med mineralvatten. Förutom funktionalitet kommer även utseendet att bedömas och den mest kreativa lösningen kommer att belönas med ett designpris.

- Elevernas kreativitet och kunskap är imponerande! I tävlingen blandas teoretiska och praktiska moment inom ämnena teknik, naturkunskap och matematik, säger Inger Bran. Eleverna får bland annat beräkna, konstruera och svara på kunskapsfrågor


Vinnarna tävlar i Lund
Den klass som vinner Teknikåttans regiontävling i Karlstad får 7 500 kronor till klasskassan. Även klasserna som kommer på andra respektive tredje plats belönas med ett ekonomiskt bidrag. Den vinnande klassen får åka till rikstävlingen med final 23 maj i Lund


Tävlande klasser i Teknikåttans regiontävling:
Regiontävlingen går av stapeln på Karlstads universitet den 11 april och de som komer att tävla mot varandra är:

  • Engelska skolan 8C, Karlstad
  • Ferlinskolan 8A, Filipstad
  • Ferlinskolan 8D, Filipstad
  • Gunnarsbyskolan 8A, Eda
  • Kyrkebyskolan 8D, Arvika
  • Mörmoskolan 8B, Skoghall

Datum: torsdag den 11 april.
Plats: den pedagogiska verkstaden, hus Vänern, Karlstads universitet.
Tid: medierna hälsas välkomna kl. 9.30 respektive kl. 11.00 då redovisningarna av klassuppgifterna sker.

Kontaktperson

Inger Bran, projektledare Teknikåttan, region Karlstad, Karlstads universitet, telefon 070-279 5975.

Teknikåttan, Region Karlstad, stöds av Ljungbergsfonden.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.