Andreas Sundén är en av Nordens främsta klarinettister och en internationellt efterfrågad pedagog. Nu knyts han till Musikhögskolan Ingesund, Karlstads universitet, som innehavare av Wettergrenprofessuren i två år med start i höst.
Andreas Sundén är känd internationellt som en av de ledande klarinettisterna i den unga generationen av musiker från Skandinavien. Han kombinerar ett engagemang som solist med orkesterspel och är en aktiv kammarmusiker. Som pedagog har han undervisat studenter som idag är framgångsrika musiker i såväl nordiska som internationella orkestrar.
- Det är med stor glädje jag tar mig an den här uppgiften. När jag var tonåring var jag ofta på Musikhögskolan Ingesund och tog klarinettlektioner och därför känns det extra kul att kunna komma tillbaka och dela med mig av mina erfarenheter jag har samlat på mig sen dess, säger Andreas Sundén.
Andreas Sundén har tidigare varit engagerad i orkestrar som till exempel prestigefyllda Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam, Den Norske Opera i Oslo, Helsingborgs Symfoniorkester och Malmö Symfoniorkester. För närvarande är han stämledare i Sveriges Radios symfoniorkester.
Han är en efterfrågad pedagog och har undervisat på till exempel Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och som gästprofessor vid Musikhögskolan i Zaragoza i Spanien. De senaste 10 åren har han gett ett 50-tal Masterclasses över hela världen, exempelvis i USA, Japan, Australien, Spanien, Frankrike och Tyskland. Som träblåslärare har han arbetat med flera ungdomsorkestrar i olika länder samt utbildat musiker i bland annat Norrlandsoperan, Kristiansands Symfoniorkester och Trondheims Symfoniorkester. Hans tidigare studenter återfinns i flera professionella orkestrar som Svenska Kammarorkestern, Nordiska Kammarorkestern, Marinens Musikkår, Århus Symfoniorkester, Norske Blåserensemblen, Barcelona Wind Band och Malaysia Symphony Orchestra.
- Jag ser fram emot att få etablera ett samarbete med en så framstående musiker som Andreas Sundén. Det stärker ytterligare musikhögskolans konstnärliga och pedagogiska kompetens, vilket betyder mycket för såväl studenter som lärare. Särskilt roligt är det att Andreas också har ett förflutet från Musikhögskolan Ingesund, säger Carina Hague-Rouass, prefekt vid Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet.
Andreas Sundén har sina rötter i dalsländska Åmål. Han kommer att vara adjungerad professor vid Musikhögskolan Ingesund på 20 procent under två år med start höstterminen 2017.
Wettergrenprofessuren är uppkallad efter den stiftelse som finansierar posten - Berit och Carl-Johan Wettergrens stiftelse.Den första innehavaren var jazzsångerskan Rigmor Gustafsson. Målet med professuren är bland annat att stärka Musikhögskolan Ingesund, genom möjligheten att engagera en utövande musiker på mycket hög konstnärlig nivå som kan bidra med sin konstnärliga kompetens och erfarenheter i ett internationellt perspektiv.
Lyssna på Andreas Sundén som solist i en konsert med Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam: Mozart Clarinet Concerto in A Major, 1 movement - Allegro - Andreas Sundén Concertgebouw [HD]
https://www.youtube.com/watch?v=ct54tetgOhA
Läs mer om Musikhögskolan Ingesund
Läs mer om Wettergrenstiftelsen
För mer information kontakta
Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet
tel: 0570-38501 eller 070-191 36 83
mejl: carina.hauge-rouass@mhi.kau.se
Andreas Sundén
tel: 073-730 40 84
mejl: andreassunden@hotmail.com
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda. Musikhögskolan Ingesund, MHI, är en del av Karlstads universitet och en anrik nordisk musiktradition. Här har musikutbildning pågått sedan 1923.
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.