2016-11-16 10:40Pressmeddelande

SELMA-dagen firar 5-årsjubileum

Den 19 november är det SELMA-dagen på Karlstads universitet och i år är det 5-årsjubileum. Dagen bygger på SELMA-studien som undersöker barns hälsorisker kopplade till ohälsosamma kemikalier i vardagen. Tema för årets dag är vad man kan göra föra att minska barns exponering för farliga kemikalier. Dagen  är ett  evenemang för hela familjen.

Vid årets SELMA-dag är det 5-årsjubileum och det kommer berättas om studien och vilka resultat som forskarna kommit fram till. Det finns möjlighet till att diskutera med forskare inom olika spår i studien. Mycket av aktiviteterna handlar om vad man kan göra för att minska exponering för farliga kemikalier. Under hela dagen pågår också utställningar där viktiga organisationer och myndigheter deltar.

- Dagen innehåller också mycket för de mindre deltagarna. Några av deras höjdpunkter är cirkusframträdande av Mimulus och prova-på-cirkus under hela dagen, säger Malin Knutz, lektor och projektledare för SELMA-dagen. Vi har även aktiviteter såsom ”Hjärnkul” och ”Experimentverkstad” samt möjligheten att undersöka ”Kroppens klurigheter” med en spännande forskningskarta. Dessutom kommer ”Nalle-akuten” ta emot sjuka nallar som barn och vårdpersonal tillsammans undersöker och behandlar, en mycket uppskattad aktivitet.

SELMA-studien
SELMA-studien handlar om att undersöka vilken betydelse det har att gravida kvinnor och små barn exponeras för hormonstörande ämnen. I studien följs över 2000 mor-barn-par från tidig graviditet över förlossning och uppåt i livet. Mätningar av hormonstörande ämnen i mammornas blod och urin under graviditeten har pågått sedan 2007 och just nu pågår hälsoundersökningar av SELMA-barn när de är 7 år gamla. Undersökningarna sker i Karlstad, Kristinehamn, Arvika, Säffle och Torsby.

Läs mer om Selmastudien här www.selmastudien.se

Tid och plats
Tid: Lördagen den 19 november kl. 10.00–15.00
Plats: Karlstads universitet, Hus Vänern, ingång södra parkeringen, gratis parkering
Kostnad: Evenemanget är kostnadsfritt och vi bjuder på pannkakor och fika.

Kontakt

Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för SELMA-studien

Telefon 070-586 65 65

Malin Knutz, lektor och projektledare för SELMA-dagen

Telefon 073-621 27 74.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.