2018-04-18 08:00Pressmeddelande

Regiontävlingsdags i Teknikåttan

null

Regiontävlingsdags i Teknikåttan

Det börjar dra ihop sig i Teknikåttan. På torsdag den 19 april avgörs det vilken åttondeklass som ska representera Region Karlstad i rikstävlingen i Norrköping. Sex värmländska klasser gör upp på Karlstads universitet om förstaplatsen.

Teknikåttan är en årligen återkommande tävling i teknik och naturvetenskap med cirka 24 000 deltagande elever från hela Sverige. Syftet är att visa ungdomar det roliga med naturvetenskap och teknik. Själva tävlingen är utformad som "Vi i femman" fast har frågor och experiment som rör teknik- och naturvetenskapsområdena.

- Vi har varit med i Teknikåttan i många år och det syns tydligt hur tävlingen stimulerar elevernas kunskapsintresse och kreativitet, säger Inger Bran, projektledare på Karlstads universitet för Teknikåttan, Region Karlstad.

En bollkastarmaskin
Tidigare under året deltog 1 473 Värmlandselever i kvalificeringstävlingen. Nu har de sex främsta klasserna gått vidare till regiontävlingen på Karlstads universitet. Under en hel dag tävlar klasserna mot varandra i olika moment. Klasserna har på förhand fått ett antal uppgifter att lösa. Bland annat ska de redovisa en bollkastarmaskin som de själva har byggt under de senaste veckorna.

Klasserna vinner ett ekonomiskt bidrag till klasskassan. Och den vinnande klassen får åka till rikstävlingen på Linköpings universitets campus i Norrköping den 23 maj och tävla mot landets övriga regionvinnare om vilken klass som är bäst i Sverige på naturvetenskap och teknik.

Medverkande klasser i Teknikåttans regiontävling på Karlstads universitet den 19 april:

  • Internationella Engelska Skolan 8E och 8D
  • Mariebergsskolan 8B och 8C
  • Kristinebergsskolan (Åmål) 8G2
  • Mörmoskolan 8A

Datum: Torsdag 19 april.
Tid: 09:30-14:00
Plats: Pedagogiska verkstaden, Hus Vänern.

Medierna hälsas välkomna och de mest bildmässiga momenten kommer att ske vid redovisningarna av klassuppgifterna i den pedagogiska verkstaden kl. 09:30 och 11:00, Prisutdelning sker ca kl. 14.00. Tiderna är ungefärliga.

För mer information, kontakta Inger Bran, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap, Karlstads universitet.
Telefon: 054-700 19 70
E-post: inger.bran@kau.se

Erik J. Ljungbergs utbildningsfond stöder Teknikåttan, Region Karlstad 2018-2020

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.