Forskning från Karlstads universitet visar att blomsterlupin som är en invasiv växt som hotar den biologiska mångfalden längs svenska vägar, kan bekämpas mer effektivt genom att slå den vid rätt tidpunkt och på rätt höjd. Resultaten har redan väckt intresse hos Trafikverket, som nu testar nya metoder i praktiken.
Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) är vacker men förrädisk. Den sprider sig snabbt, tränger undan inhemska växter och förändrar jordens näringsbalans. I ett flerårigt forskningsprojekt har Elin Blomqvist, forskare vid ämnet biologi vid Karlstads universitet undersökt hur man bäst bekämpar arten längs vägkanter och resultaten är tydliga.
– Vi såg att slåtter under högblomning, men innan fröbaljorna utvecklas, är mest effektivt. Då har plantan som minst energi kvar i rötterna, vilket gör det svårare för den att återhämta sig, säger Elin.
Studien visar också att två slåttertillfällen per säsong räcker och att låg slåtterhöjd, nära marken, ger bäst resultat över tid. Dessutom gynnar det andra växter och ökar den biologiska mångfalden.
Ånga dödar frön och drönare kartlägger lupiner
I samarbete med ett norskt företag testade forskarna även het ånga som metod för att oskadliggöra lupinfrön i jordmassor. Behandlingen visade sig mycket effektiv och kommer nu att testas i fält av Trafikverket.
– Det här kan bli ett viktigt verktyg för att förhindra att lupiner sprids när jord flyttas vid vägbyggen, säger Elin Blomqvist.
Som en del av projektet utvecklades också ett drönarbaserat arbetsflöde för att kartlägga lupinbestånd med hög precision. Metoden är enkel att använda och ger bättre beslutsunderlag för bekämpningsinsatser än traditionella bilburna inventeringar.
Kontakt
Elin Blomqvist, forskare i biologi, Karlstads universitet
Telefonnummer: 073-301 73 71
E-post: Elin.Blomqvist@kau.se
Karlstads universitet forskar och utbildar kring samhällsviktiga frågor. Våra medarbetare och studenter drivs av att svara på nutidens och framtidens samhällsfrågor. Universitetet erbjuder 85 program på grund- och avancerad nivå samt 750 kurser inom drygt 50 ämnesområden.