2016-04-18 11:04Pressmeddelande

Pressinbjudan: The Future of Sustainable Packaging Development Research

null

En fjärdedel av all mat går till spillo, medan konsumenterna tror att förpackningarna är den stora miljöboven. I april möts en rad ledande forskare från hela världen på Karlstads universitet för att diskutera med branschen hur förpackningen ska bli den nya miljöhjälten.

Förpackningen har länge setts som ett miljöproblem som överskuggar resten av livsmedelsproduktionen. Dess miljöpåverkan bedöms ofta efter dess direkta miljöpåverkan som handlar om materialval, materialåtgång och tillverkning. I själva verket står förpackningen för en mycket liten del av miljöproblemen vid livsmedelsproduktion – livsmedlen själva står för en överlägsen majoritet.

I väst slarvar vi med våra livsmedel – en fjärdedel av de vi köper går till spillo. Spillet skulle gå att få ner med omkring 25-50% om vi bara tänkte annorlunda om förpackningar.

- Det här är ingen nyhet för förpackningstillverkarna, men de har svårt att genomföra den nödvändiga omställningen, säger Helén Williams. Det finns fortfarande en föreställning om förpackningen som den stora boven hos slutkonsumenterna. De tror helt enkelt fortfarande att det enbart handlar om att minska mängden material och mängden förpackningar.

Första mötet i sitt slag

Torsdag den 21 april är Karlstads universitet värd för det första mötet i sitt slag, där ledande forskare från hela världen samt representanter för multinationella branschföretag möts för att diskutera matsvinn, smarta förpackningar och konsumentpåverkan. Paper Province är huvudsponsor och BillerudKorsnäs och Formas är medfinansiärer.

I samband med mötet hålls även ett öppet seminarium på temat "Framtidens förpackningar", torsdagen den 21 april.

Kontakt

Om du vill veta mer om mötet och forskningen på området, kontakta Helén Williams, 0733-65 54 91, helen.williams@kau.se eller Fredrik Wikström, 0706-99 31 99, fredrik.wikstrom@kau.se.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.