2016-10-07 08:06Pressmeddelande

Pressinbjudan: Spioner, häxor och hemliga fiskar på Barnens universitet

Barnens universitet har sedan starten 2008 haft fler än 7 000 besökare. På måndag öppnar Karlstads universitet återigen dörrarna för nyfikna och vetgiriga barn.

Med hösten kommer en favorit hos de unga, nämligen Barnens universitet. Under sex måndagar i oktober och november tas barn i åldrarna 8–12 år med på spännande resor in i forskningens värld. Barnen får tillsammans med forskare lära sig om ålens hemligheter, hur man lär sig engelska, spioner på internet, häxor och nobelpristagare och mycket mer.

– Barnens universitet är ett efterlängtat inslag på hösten och år efter år tar vi tack vare Ljungbergsfondens satsning emot nyfikna barn från hela Värmland, säger Jan Håkanson, administrativ chef vid Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Barnens universitet är en del av det större och mer långsiktiga projektet Teknikerjakten, och vi ser att intresset för teknik och naturvetenskap ökar i regionen.

På måndag inleds höstens omgång av Barnens universitet. Besökarna träffar då forskarna Martin Österling och Olle Calles, docenter i biologi. De kommer bland annat att ha ett stort akvarium på scen med ålar i och berätta om den utrotningshotade arten.

Program hösten 2016
Alla tillfällen är kl. 15.00
15.45 och hålls i Aula Magna, förutom den 17 oktober och 24 oktober då det är i Lagerlöfsalen, 1A305.

Måndag den 10 oktober, En fisk med många hemligheter
Martin Österling, universitetslektor och docent i biologi
Olle Calles, universitetslektor och docent i biologi

Måndag den 17 oktober, Finns det träd i glas?
Zane Rowe, universitetsadjunkt i miljö och energisystem

Måndag den 24 oktober, Hur lär du dig engelska – egentligen?
Pia Sundqvist, docent i engelska

Måndag den 7 november, Ducka för spioner på internet
Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap
Hans Hedbom, universitetsadjunkt i datavetenskap
Tobias Pulls, postdoktor i datavetenskap

Måndag den 14 november, Från häxor till Nobelpris – det handlar om kemi
Anna Smedja Bäcklund, universitetslektor i kemi
Gunilla Carlsson, universitetslektor i kemi

Måndag den 21 november, Låt dig inte luras!
Erik Wästlund, docent i psykologi
Tobias Otterbring, doktorand i psykologi

Vid frågor: kontakta Jan Håkanson, administrativ chef vid Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap, tel. 070 – 935 01 71
Kommunikatör: Åsa Bongnell-Höjer, 054 700 2571 eller 070 335 0595Barnens universitet ingår i Teknikerjakten och är ett projekt med stöd från Ljungbergsfonden i syfte att öka intresset för teknik och naturvetenskap.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.