Karlstads universitet anordnar en ny omgång av legorobottävlingen First lego league. Nio lag från olika grundskolor i regionen möts på Forshaga Lärcenter nu på lördag den 12 november. Vinnarna får en plats i den skandinaviska finalen i Avholdes i Bodø den 3 december.
First lego league är en internationell tävling för elever i åldrarna 10-16. Syftet är att stimulera barns och ungdomars intresse för naturvetenskapliga och tekniska yrkesområden. Årets uppgift heter Animal allies och där ska deltagarna tänka på människor och djur som allierade vänner. Målet med samarbetet är att göra livet bättre för alla. Årets projekt är att människans samarbete med djuren ska bli bättre – förhoppningsvis för alla. Eleverna har under hösten arbetat med robotbyggen och på lördag presenteras resultaten. Det finns inget facit i First lego league. Lagen kan arbeta fritt, använda sin uppfinningsrikedom och kreativitet och själv välja hur mycket tid och arbete de skall lägga i projektet. Lagen får 8 veckor på sig att skapa och färdigställa projektet.
- Vi vill låta eleverna möta nya utmaningar där de får lösa samma uppgifter som elever i andra världsdelar. Att det är uppbyggt genom en tävling ser vi ger ett ökat intresse för teknik och naturvetenskap, säger Jan Håkanson, projektledare från Karlstads universitet.
På lördag den 12 november tävlar lag i Sverige, Norge, Island, Färöarna och Danmark i olika deltävlingar för en plats till den åtråvärda finalen i Avholdes i Bodø. Vinnarlaget i den skandinaviska finalen blir inbjuden till världsfinalerna i St. Louis, USA. Till deltävlingen i Forshaga är nio lag från regionen anmälda.
Plats: Forshaga Lärcenter
Program den 12 november
kl. 10.15 Öppningsceremoni
kl. 10.45 Robotkörningen börjar
Kl. 11.30 Andra rundan för robotkörningen börjar
Lunch mellan 11.30 – 12.30 (Ca 13 personer/lag) + domare och funktionärer
kl. 12.30 Tredje rundan för robotkörningen börjar
kl. 13.15 Kvartsfinal robotkörning
kl. 13.30 Samlas domarna för en gemensam bedömning
kl .13.45 Semifinal 1 + 2
kl. 14.25 Final
First lego league ingår i Teknikerjakten och är ett projekt med stöd från Ljungbergsfonden.
Kontaktperson
Jan Håkanson, Projektledare, Teknikerjakten, 0709-350 171, jan.hakanson@kau.se
Åsa B Höjer, Kommunikatör, 054-700 2571, asa.bongnell-hojer@kau.se
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.