2017-11-24 08:09Pressmeddelande

Pressinbjudan: SELMA-studien fyller 10 år!

null

Den 25 november är det SELMA-dag på Karlstads universitet. Syftet med dagen är att bjuda in allmänheten och informera om SELMA-studien som undersöker kemikalier i vardagen och dess betydelse för barns hälsa. I år firar SELMA-studien dessutom 10 år och det ska också firas.

Ett evenemang för hela familjen
Vid årets SELMA-dag kommer vi att berätta om studien och vilka resultat som har kommit fram där det kommer att finnas möjlighet att diskutera med forskare. Mycket av aktiviteterna handlar om vad man kan göra för att minska exponering för farliga kemikalier. Under hela dagen pågår också utställningar där organisationer och myndigheter deltar. Bland annat kommer Kemikalieinspektionen och har med sig en scanner som kan testa om barnens smycken eller leksaker innehåller metaller.

- Dagen innehåller också mycket för de mindre deltagarna. Några höjdpunkter är cirkusframträdande av Mimulus och experimentverkstad, säger Malin Knutz, lektor och projektledare för SELMA-dagen. Vi har även aktiviteter såsom ”Hjärnkul” och ”bygg en hjärna”. ”Nalle-akuten” tar emot sjuka gosedjur som barn och vårdpersonal tillsammans undersöker och behandlar, en mycket uppskattad aktivitet.

SELMA-studien
SELMA-studien handlar om att undersöka vilken betydelse det har att gravida kvinnor och små barn exponeras för hormonstörande kemikalier. I studien följs över 2000 mor-barn-par från tidig graviditet över förlossning och uppåt i livet. Mätningar av hormonstörande ämnen i mammornas blod och urin under graviditeten har pågått sedan 2007 och just nu avslutas en stor hälsoundersökning av SELMA-barn när de är sju år.

Läs mer om Selmastudien här www.selmastudien.se

Tid och plats
Tid: Lördagen den 25 november kl. 10.00–15.00
Plats: Karlstads universitet, Hus Vänern, ingång södra parkeringen, gratis parkering
Kostnad: Evenemanget är kostnadsfritt och vi bjuder på fika.

Mer information
För mera information kontakta Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för SELMA-studien, tel 070-586 65 65, eller Malin Knutz, lektor och projektledare för SELMA-dagen, tel 073-621 27 74.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.