2018-11-22 07:52Pressmeddelande

Pressinbjudan: SELMA-dagen 2018 – med forskningen i fokus

null

Lördagen den 24 november är det dags för årets SELMA-dag på Karlstads universitet. Studien har hittills handlat om att samla in data, och nu börjar resultat komma fram och det har tillkommit mer finansiering till exempelvis kostvanor, kemikalier och riskvärdering. Kom och lyssna och diskutera med forskarna i studien.

Ett evenemang för hela familjen
Vid årets SELMA-dag kommer forskare att berätta om nya resultat som kommit fram i studien. Det kommer även finnas en utställning med vetenskapliga posters med mera, där forskningen och resultaten presenteras. Det kommer även att finnas möjlighet att prata med och ställa frågor till forskarna.

Nya resultat
De nya resultaten i SELMA-studien handlar bland annat om hur människan tar upp kemikalier från omgivningen, samt hur exponering under graviditet kan kopplas till språkutveckling hos barn. Det kommer också att presenteras nya projekt som nu startar för att hitta bättre metoder för att riskvärdera kemikalier.

Äldre barn-aktiviteter
Då barnen i SELMA-studien har vuxit och blivit äldre så har SELMA-dagen i år ett nytt upplägg. Aktiviteterna är främst riktade till barn över 6 år. Det finns både en experiment- och pysselhörna samt fika. Medan föräldrarna lyssnar på föredrag kan barnen se biofilmen ”Ballerinan och Uppfinnaren” och äta popcorn.

OBS! Föreläsning och bio börjar kl 13.00 så därför är det bra att vara på plats i tid! Årets program är inte anpassat för drop-in. Dörrarna öppnar kl 12.30.

SELMA-studien
SELMA-studien undersöker vilken betydelse det har att gravida kvinnor och små barn exponeras för misstänkt hormonstörande kemikalier. I studien följs över 2000 värmländska mor-barn-par från tidig graviditet över förlossning och vidare under barnens uppväxt. Mätningar av kemikalier i mammornas blod och urin under graviditeten inleddes 2007 och familjerna har följts sedan dess. Nyligen avslutades en stor hälsoundersökning av mer än 1000 SELMA-barn.

Tid och plats
Tid: Lördagen den 24 november kl. 13.00–16.30, dörrarna öppnar 12.30
Plats: Karlstads universitet, ingång huvudingången.
Kostnad: Evenemanget är kostnadsfritt och vi bjuder på fika.

Mer information
För mera information kontakta Malin Knutz, lektor och projektledare för SELMA-dagen, tel 073-621 27 74 eller Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för SELMA-studien, tel 070-586 65 65.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.