2016-04-29 10:00Pressmeddelande

Pressinbjudan: Popular Music Discourses

null

Är Miley Cyrus musik lika mycket konst som David Bowies? Hur pratar vi egentligen om populärmusiken, och vad säger den oss? Tisdag 3 maj bjuder Kulturvetenskapliga Forskargruppen, KuFo, vid Karlstads universitet in till en djupdykning i ett samtal om och med musiken vi omger oss med dagligen.

- Det är sällan vi ger samma djuplodande uppmärksamhet till populärmusik som vi ger till exempel litteratur eller film, säger Magnus Ullén, professor i engelska. Ändå upptar den en stor del av våra liv, och den har något att säga. Allt är inte bara sex, drugs and rock’n’roll, även om det förstås också finns där.

KuFo ser symposiet som startskottet för forskning kring vår syn på populärmusiken och dess betydelse. Den har länge haft en roll som en identitetsskapande kraft hos individer och grupper. Idag är identitetsskapandet genom musik uppluckrat, och man väljer själv vad som ingår i ens identitet, medan det tidigare fanns tydligare grupperingar – som åttiotalets synthare/hårdrockare eller nittiotalets indelningar i grunge, EMO och svartrock.

Mer än bara smak
Att se viss musik som bättre än annan är mer än bara en smakfråga.

- Vi har lätt för att upprätta en kanon kring vad som ska anses vara konstnärligt, på ungefär samma sätt som vi gör i litteraturen. Bowie, Springsteen och Rolling Stones anses värdiga, men Diana Ross, Miley Cyrus med flera sopas lite under mattan och avfärdas som produkter. Ett centralt kriterium som är vanligt här är att producera sitt eget material. Samtidigt kan man ta Elvis Presley som exempel – en av de viktigaste figurerna någonsin i populärmusiken, som inte skrev en enda låt själv.

Symposiet ”Popular Music Discourses” rör sig över stora fält, med nedslag i såväl mainstream pop, som hiphop i Sydafrika och Iggy Pops protopunk. Förutom Magnus Ullén deltar en rad forskare vid Karlstads universitet:

  • Andreas Jacobsson, lektor i interkultur och initativtagare till symposiet.
  • Per Bäckström, professor i litteraturvetenskap
  • Johan Wijkmark, lektor i engelska
  • Erik van Ooijen, gästforskare i litteraturvetenskap
  • Marinette Grimbeek, doktorand i engelska
  • Peter Wikström, doktorand i engelska.

Tid: 3 maj, kl 13:45-17:00
Plats: Fryxellsalen (1B 306), Karlstads universitet
Samtliga föreläsningar och diskussioner förs på engelska.

Mer information
För att veta mer om symposiet, kontakta Magnus Ullén, 054-700 20 88, eller magnus.ullen@kau.se.

Foto: Diariocritico de Venezuela

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.