2019-10-04 08:51Pressmeddelande

Pressinbjudan: NASA med på Barnens universitet

null

I år är det 50 år sedan den första människan gick på månen och på höstens första föreläsning kommer besökarna på Barnens universitet ta en extra titt på månen med hjälp av NASA.

Det har gjorts en vetenskaplig studie över vad det är som barn uppskattar med Barnens universitet och det visar sig att det är fyra faktorer som är betydelsefulla: att det är spektakulärt, att innehållet är intressant, att man lär sig något och sist men inte minst så uppskattar barnen de fina lokalerna. Med spektakulärt menas att de till exempel gillar när det smäller och ryker, eller vackra bilder från rymden. 

När det gäller innehållet på Barnens universitet är det också noga utvalt utifrån tidigare forskning där vetskapen om vad barn är intresserade av. Dessutom tycker barnen att det är roligt att lära sig nya saker och det menar de att de gör på Barnens universitet. Att lokalerna är stora och fina har också kommenterats av barn med uppskattande ord. Forskningsstudien publicerades nyligen i Research in Science and Technological Education.

Programmet innehåller bland annat en rymdresa, i år med fokus på månar med tanke på jubileet för månlandningen. Det innehåller också en digital resa jorden runt, ett pass om förkylningar som kan vara aktuellt i dessa tider och mycket annat spännande. 

Nu drar den tolfte omgången av Barnens universitet igång. I år har vi gjort en liten förändring jämfört med tidigare år. Skolklasser kommer redan kl 13 på dagen för att hinna med aktiviteten under skoldagen. Barn som kommer med föräldrar eller andra släktingar är fortfarande välkomna kl 15 då samma program presenteras som för skolklasserna. 

Alla sex presentationer äger i år rum i Aula Magna och det också där man samlas, inte under ägget som tidigare år. 

- Det har varit lite stressigt att hinna med att fika under ägget, titta på Formula bilarna och sen promenera bort till aulan, därför startar vi direkt utanför aulan i år, säger SusanneWalan, projektledare.

Under åren har också många vuxna sagt att de uppskattar Barnens universitet och därför är vuxna välkomna på passen kl 15 i mån av plats och självklart ska barnen ha de första platserna längst fram.

Program

7 Oktober, "Jag vill ha en egen måne", Susanne Walan.

14 Oktober, ”Skogen är full av blad!”, Erik Bohlin och Maria Edberg.

21 Oktober, "Blir man förkyld av att frysa?", Patrik Holm.

4 November, "Varför titta på hur andra tittar?" Poja Shams.

11 November, "Jorden runt på några klick", Nina Christenson, Hans Olof Gottfridsson och Tomas Torbjörnsson.

18 November, "Allt är inte guld som glimmar", Anna Smedja Bäcklund och Sara Wahlberg.

Läs mer i programmet.

Välkomna till Barnens universitet 2019!

När: Första tillfället den 7 oktober

Var: Aula magna

Tid: Kl.13 och kl.15

Barnens universitet arrangeras av Karlstads universitet med stöd av Ljungbergsfonden. Målet är att fler ungdomar ska intressera sig för akademiska studier.

Kontaktperson:

Susanne Walan, projektledare teknikerjakten

Mobil: 070-525 88 07

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.