2017-11-09 11:36Pressmeddelande

Pressinbjudan: ​Barnen tävlar för att bli Värmlands champion i First lego league på Karlstads universitet

null


First lego league är en internationell tävling för ungdomar i åldrarna 10-16 år. De tävlar i lag där uppgifter ska lösas genom att programmera legorobotar samt att ge förslag på lösningar rörande till exempel klimatfrågor, massa- och pappersteknik och biomedicin. Teknikerjakten vid Karlstads universitet har gemensamt med nätverk i regionen samordnat en tävlingsdag varje år de senaste nio åren.

Den 11 november är det åter dags att kora Värmlands champion på Karlstads universitet och detta år är temat "Hydro Dynamics" och handlar om hur viktigt vatten är i vårt samhälle. Elevernas projekt kan handla om allt från nya tankar kring vatten- och avloppsystem, unika lösningar inom avsaltning och rening eller kluriga idéer kring vattenkraft och laxtrappor. Kort sagt, det kan handla om vad som helst som har med vatten att göra!
Engagerade ungdomar från hela Värmland har kämpat med att konstruera och programmera robotar, fördjupat sig i ett projekt, arbetat med en marknadsföringsidé och samtidigt samarbetat med First lego leagues kärnvärden i tankarna.

- Det är alltid spännande att höra och se elevernas förslag på tekniska lösningar till olika samhällsproblem, säger Jan Håkanson, projektledare för teknikerjakten. Deras engagemang att programmera robotar är roligt att följa och det kommer att bli en riktig bra finaldag efter många dagars arbete i sina skolor.

Det är fem lag är anmälda i år här i Värmland och robotkampen kommer att organiseras som ett poolspel där alla möter alla. De bästa lagen möts sedan i semifinal och vidare till final.

Schemat den 11 november;

08:30 Samling i Pedagogiska verkstad
08:45 Separata domarmöten
09:30 Lärarmöte
10:00 Invigning
11:30 Lunch
12:30 Domarmöte
13:00 Semifinaler
13:45 Prisutdelning
14:15 Tack

Mer information om First lego league finns på hjernekraft.org.

Mer information om årets Challenge guide finns på: http://se.hjernekraft.org/oppdrag-2017-oppdragssiden.aspx

Kontaktperson:
Jan Håkansson, telefon 0709350171 eller Gustav Nordansjö, telefon 0703411121

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.