Tisdagen den 29 maj avslutas årets omgång av Karlstads universitets mentorprogram Näktergalen, där elever i grundskolan har en student som mentor under ett läsår. Syftet är att skapa möjlighet till högre studier för barn från ovana studiemiljöer. En av deltagarna har insett att han behöver studera matematik för att kunna jobba med programmering, som är ett stort intresse.
Det är studenter från Karlstads universitet som genom Näktergalen fått möjlighet att vara mentor åt elever på Frödingskolan under ett läsår. De har haft i uppdrag att träffas regelbundet och har till exempel gjort studiebesök på olika platser, gameat, fikat och pratat om livet.
-Mentorerna har gjort en fantastisk insats. Pedagogerna på Frödingskolan säger att eleverna gjort stora framsteg. En kille som har ett stort intresse för gaming har till exempel genom Näktergalen insett att han vill satsa mer på matematik för att lära sig att programmera. Jag tycker att det tyder på att projektet uppfyller sitt syfte när vi kan få en ung människa till en sådan insikt, menar Caroline Åhs, projektledare, Karlstads universitet.
Även mentorerna har utvecklats och fått värdefulla erfarenheter för livet.
-För mig har det varit väldigt positivt och utvecklande att ha deltagit i Näktergalen. Det är en bra möjlighet att skaffa sig erfarenheter, som jag verkligen vill tipsa andra om att ta. Dessutom ser jag det lite som en reklamplats – en chans att synas, berättar Leo Jordansson, som är en av mentorerna.
Tisdagen den 29 maj träffas elever, mentorer och projektledare för att avsluta det här läsårets omgång med picknick och kubbspel. Mentorerna Leo Jordansson, Filip Eneroth och Patrik Åberg Domeij kommer att finnas på plats och ställa upp på eventuella intervjuer.
Tid: Tisdag 29 maj klockan 17.00
Plats: Körsbärsträdgården utanför Karlstads universitet, Universitetsgatan 2.
Välkommen!
Kontakt: Caroline Åhs, projektledare för Näktergalen, Karlstads universitet, caroline.ahs@kau.se, 070-568 18 77.
Näktergalen startade i Malmö 1997 och har sedan spridit sig till universitet runt om i Europa. Näktergalen Karlstad startade hösten 2016 och tanken är att programmet ska genomföras även nästa läsår. Under den första omgången deltog 21 studenter från Karlstads universitet som mentorer.
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.