2018-10-25 10:30Pressmeddelande

Ökningen av masskjutningar kan hänga samman med uppmärksamhet i media

null

Karlstads universitet och CCHMC, Cincinnati Children's Hospital Medical Center i USA har i ett samarbete försökt identifiera riskfaktorer på befolkningsnivå för masskjutningar i USA. Resultaten har visat att masskjutningar har ökat årligen och ökningen kan vara associerad med medieuppmärksamhet - vilket kan indikera en så kallad "smittoeffekt".

- Meningen med projektet var att identifera riskfaktorer för masskjutningar, det med forskning baserat på ett samarbete mellan Karlstads universitet och Cincinnati Children's Hospital Medical Center, CCHMC, i USA, berättar Daniel Ping-I Lin, docent i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet. Vi studerade frekvensen av masskjutningar och fann att antalet har ökat över tid. Dessutom ser vi att ökad mediaexponering är associerad till det ökade antalet masskjutningar.


Vilken betydelse har artikeln?
- Denna studie har bekräftat en "snöbollseffekt" (contagious effect), vilket innebär att ett stort mediafokus på en masskjutning ökar risken för nya incidenter. Detta innebär att media bör ta ett ansvar för hur de rapporterar den här sortens händelser.

Er forskningsartikel med titeln "What have we learned from the time trend of mass shootings in the U.S.? " är precis accepterad av PLOS One. Vad betyder det för dig?
- Vi har arbetat med de här viktiga frågorna om masskjutningar i tre års tid. Det har funnits olika utmaningar i projektet, bland annat när vi har samlat in data. Det är spännade att äntligen få publicera vårt projekt, för att förhoppningsvis kunna bidra på något sätt till att förhindra framtida tragedier.

Vad händer nu? Vad är ditt nästa steg?
- Nästa steg kan göras på olika sätt. Vi behöver samla in mer data på andra riskfaktorer, till exempel hur resurserna inom psykisk hälsa fördelas, socioekonomiska faktorer, och tolkning av lagar. Dessutom ska vi fortsätta övervaka hur dessa incidenter förändras över tid.

Kontakt:

Daniel Ping-I Lin, docent i folkhälsovetenskap, telefon: 054-700 15 26
Mejl: daniel.lin@kau.se

Malin Knutz, universitetslektor i folkhälsovetenskap, telefon: 054-700 25 34, 073-621 27 74
Mejl: malin.knutz@kau.se

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.