2017-03-01 08:58Pressmeddelande

Karlstads universitet och Timo Räisänen hjälper studenter att sova

null

Över hälften av studenterna vid Karlstads universitet har ibland svårt att sova. Universitetet bad därför Timo Räisänen göra en vaggvisa av sin låt ”Fear No Darkness, Promised Child”.

Karlstads universitet frågade sina studenter om de ibland har sömnsvårigheter och fler än hälften svarade ja. Annika Norell Clarke är doktor i psykologi och forskar på just sömn, hon menar att bland annat vanorna spelar stor roll.

- Oftast har man vanor som inte är helt optimala, säger hon. Det kan handla om vad man gör på kvällen – om man ägnar sig åt aktiviteter som piggar upp hjärnan eller kroppen. Som att träna sent, plugga sent eller chatta med kompisar.

Vaggvisor kan verka lugnande och kan möjligen också distrahera från uppvarvande tankar. Därför ombads Timo Räisänen att göra en vaggvisa av sin hitlåt från 2006, ”Fear No Darkness, Promised Child”.

-Självklart är det ett sätt att skapa uppmärksamhet och intresse för Karlstads universitet, men det finns också mycket allvar i frågeställningen. Sömnen är viktig för både studier och hälsa. Genom Drömlåten vill vi visa att vi bryr oss om våra studenter och vill att de ska lyckas, säger Arvid Dahlgren, kommunikationschef på Karlstads universitet.

Drömlåten.se
Resultatet heter ”Fear No Darkness, Lullaby”.

-När vi frågade Timo gillade han genast idén – både tanken på att hjälpa studenterna och att göra en vaggvisa av sin låt. Det märks verkligen på resultatet. Han har inte sparat på krutet: låten är inspelad med hans ordinarie musiker och delar av Göteborgs Symfoniker, så det är en mäktig version. Jag är enormt stolt över vår delaktighet och möjligheten att presentera den på det här viset, säger Malin Åhs, kommunikatör.

Mer information
Om du vill veta mer om Drömlåten.se eller Karlstads universitet, kontakta Arvid Dahlgren på 054-700 16 79 eller arvid.dahlgren@kau.se, eller Malin Åhs på 054-700 10 74 eller malin.ahs@kau.se. Vill du veta mer om sömnforskningen, kontakta Annika Norell Clarke på 054-700 25 69 eller annika.clarke@kau.se.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.