2017-10-24 09:30Pressmeddelande

Framtidens fabrik och fabrikens framtid

null

Lean nätverk Wermland håller sin årskonferens på Karlstads universitet onsdagen den 25 oktober i samverkan med IUC/Stål & Verkstad. Det bjuds på intressanta föreläsare och demo av Karlstad Lean Factory, universitetets simulator för lean-träning i fabriksliknande miljö.

Hur kommer tillverkning av industriprodukter att se ut om fem eller tio år? Vilka företag är det som kommer att lyckas? Verksamheter behöver ständigt utvecklas, bli lite smartare lite mer effektiva varje dag. Årets konferens i lean-nätverket bjuder på en förmiddag med mycket intressanta föreläsare med en fot i framtiden och en eftermiddag med simuleringar i Karlstad Lean Factory.

Dagens program
Onsdag 25 oktober i Pedagogiska Verkstad, 21A258 Karlstads universitet.

08:30 - 9:05 Registrering och välkomstord
09:05 - 10:15 Aydin Nassehi, docent Smart Manufacturing Systems vid University of Bristol. Vad innebär industri 4.0 i praktiken. Föredraget hålls på engelska.
10:15 - 10:30 Kaffe
10:30 - 11:30 Björn Langbeck om Industri 4.0 i Tyskland.
11:30 - 11:45 Indigo, Industriell digitalisering i praktiken.

12:45 - 13:15 Intro Karlstad Lean Factory, bakgrund, möjligheter och enkät.
13:15 - 14:45 Karlstad Lean Factory spel och demo. Anders Wickberg spelledare/speaker.
14:45 - 15:30 Kaffe, summering av dagen samt nätverksdiskussion.
15:30 Avslut och därefter möjlighet att prova på Lean Factory lite mer, utforska möjligheter, mingla med Lean Factory instruktörer/forskare.

Karlstad Lean Factory spel och demo
En eller två grupper kommer att spela ett lean spel. Syftet är att betona skillnaden på upplevelse och utlärning i en fullskalig simulator jämfört med till exempel Lego-spel eller pappersbaserade spel. Därefter kör vi en demo som i enkelhet visar hur man kan simulera tillgänglighet i Karlstad Lean Factory och hur man kan använda den för att strukturera förbättringsarbetet inom underhåll och flöde.

Dr. Aydin Nassehi, docent inom smart manufacturing systems vid University of Bristol, är väl insatt i standardiseringsarbetet kring smart manufacturing och industri 4.0. Han har även stor erfarenhet av additiv tillverkning. Han kommer att belysa industri 4.0 utifrån såväl forskningsperspektiv som tillämpningsperspektivet. Han kommer även att köra en demo där deltagarna via sina smartphones kan uppleva vilka nya möjligheter smart manufacturing kan skapa för tillverkande företag.

För mera information kontakta
Leo De Vin,professor i maskin- och materialteknik på Karlstads universitet, på tel 0705 249 206 eller leo.devin@kau.se

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.