2020-04-07 07:47Pressmeddelande

Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet inleder samverkan med Degerfors IF

Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet blev för en tid sedan kontaktat av Degerfors IF. Fotbollsklubben ville visa sina a-lagsspelare möjligheten att kombinera sitt fotbollsspelande på elitnivå med studier på universitet. Elitidrottsuniversitetet träffade hela A-laget på Stora Valla i Degerfors och det visade sig att intresset var stort.

Peter Palmqvist, akademichef inom Degerfors IF har stora förhoppningar på det nya samarbetet.
- Vi gör många bra saker för våra spelare men vi efterlyser något meningsfullt för killarna att göra vid sidan av fotbollen. Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet tycker jag erbjuder ett bra stöd för den som vill förkovra sig och skaffa sig en parallell utbildning till sin elitsatsning på fotbollen.

Karlstads Elitidrottsuniversitet, som ingår i Elitidrottsvänliga lärosäten, EVL, har som främsta syfte att möjliggöra en kombination av elitidrott och högre utbildning. När det gäller elitfotbollsspelare som är intresserade av denna kombination, så söker den presumtiva studenten på vanligt vis via antagning.se. Efter antagning på kurs eller program är det upp till Svenska Fotbollförbundet att avgöra vilka som kan bli inskrivna vid Karlstads Elitidrottsuniversitet utifrån spelaren/studentens nivå i fotboll som ska vara Allsvenskan eller Superettan.

Vikten av att planera sin tid
Nuvarande elitidrottsstudenten Sarah Bergman, som läser till grundskollärare, 1-3, var med på träffen i Degerfors. Hon berättade om hur det är att kombinera fotboll på elitnivå med universitetsstudier. Sarah spelade tidigare för Eskilstuna United, men idag spelar hon för Mallbacken IF och då hon läser på distans, så har hon kunnat följa sin utbildning, oavsett vilken klubb som hon spelat för.
- Jag är uppvuxen i Karlstad och min moderklubb är Qbik. I och med att de är så flexibla på Elitidrottsuniversitetet har jag kunnat fortsätta mina studier på distans, även när jag bytte klubb, vilket jag är jätteglad för. Dessutom har jag dragits med skador en tid och då har det varit skönt att sysselsätta sig med studierna under rehabtiden. Jag kommer att ha en utbildning efter min elitsatsning och dessutom jobbar jag redan deltid på den skolan där jag gjorde min VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Så min vardag består av fotboll, studier och jobb. Planerar man sin tid så går det!

Hoppas att få välkomna fler fotbollsspelare
Även Christian Augustsson, föreståndare för Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet,var nöjd med dagen och tyckte att fotbollslaget gav ett fint gensvar då det gäller studier på högre nivå.
- Vi har ju ett avtal med Riksidrottsförbundet gällande elitidrott och studier. Vår uppgift är att underlätta för våra studenter så att de kan studera parallellt med sin idrottssatsning. Det innebär att flytta tentor och obligatoriska moment som ”krockar” med matcher och träningsläger och vid behov få möjlighet till extra handledning. Idag har vi 40 studerande som är inskrivna vid Elitidrottsuniversitet vid Karlstads universitet. Det skulle vara väldigt roligt att även få välkomna fotbollsspelare från Degerfors IF till Karlstads universitet med det breda utbildningsutbud som vi kan erbjuda våra studenter att kombinera med sin elitsatsning. Detta är något som vi ser som väldigt viktigt eftersom de får en till karriär att luta sig tillbaka på när de på sikt avslutar sin elitidrottskarriär.

Vill du veta mer om samarbetet? Läs mer utförlig artikel på kau.se

För mer information kontakta:

Christian Augustsson, föreståndare för Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet, 070-956 11 01.

Sarah Bergman, fotbollsspelare och student vid Elitidrottsuniversitetet och lärarutbildningen, grundskollärare, 1-3, 072-213 69 41.

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1 200 anställda.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.