Rea efter rea, FOMO och fyndkänsla – november är en shoppingfälla. Psykologiforskaren Charlotte Bäccman vid Karlstads universitet förklarar varför vi shoppar så mycket i november och delar sina bästa tips för att handla smartare och mer hållbart, både för plånboken och miljöns skull.
Singles Day, Black Week, Black Friday, Cyber Monday - november är full av shoppingkampanjer som lätt kan ge en falsk känsla av att vi sparar pengar, när vi i själva verket ofta köper saker vi egentligen inte behöver.
– Reor som Black Friday lockar ofta till spontanköp, drivna av FOMO (”fear of missing out” – rädslan att gå miste om ett bra erbjudande) och säkert glädjen i att ”fynda”, säger Charlotte Bäccman, lektor i psykologi och forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet. Även om vi vill hålla igen för klimatet eller för att spara pengar så är det svårt att stå emot reahysterin. Ett lägre pris kan också få oss att uppleva att produktens värde är högre än vanligt. Känslan av att fynda ska inte underskattas.
För att undvika impulsiva köp och konsumera mer hållbart föreslår Charlotte Bäccman att man planerar sin shopping, speciellt inför reahögtider som Black Friday.
– Gör en lista över det du verkligen behöver, inte bara vad du ”villhöver”. Fokusera på kvalitet och funktion. Jämför kvalitet och hållbarhet för att se om det kan vara värt att investera i en dyrare produkt som håller i längden. Kolla konsumentbetyg eller bäst-i-test-recensioner. Kolla ordinariepriser. Om du köper kläder, tänk på material som håller längre och hur plagget passar in i din garderob. En bra tumregel är att det ska kunna matchas med minst tre (gärna fem) andra plagg.
Charlotte Bäccmans bästa tips för hållbart shoppande
1. Gör en lista över verkliga behov: Identifiera vad du verkligen behöver, inte ”villhöver”, och håll dig till listan för att undvika impulsköp.
2. Jämför priser i förväg: Kontrollera ordinarie priser och konsumentrecensioner innan rean börjar, för att säkerställa att erbjudandet är bra på riktigt.
3. Satsa på kvalitet och hållbarhet: Prioritera produkter som är av hög kvalitet, även om de är dyrare – de kommer sannolikt hålla längre.
4. Planera för långvarig användning: Välj produkter som passar ihop med det du redan har för att minska behovet att framtida kompletterande köp. En tumregel är att ett nytt plagg ska kunna matchas med andra plagg du har i din garderob.
Ett bonustips, som Charlotte Bäccman själv alltid använder sig av i köpsituationer, är följande: När prylen eller plagget både uppfyller ett behov, är prisvärd, håller hög kvalitet och dessutom passar in i resten av ditt hem eller garderob – ställ dig då frågan: Älskar jag den?
Kontakt:
Charlotte Bäccman, lektor och forskare i psykologi, charlotte.baccman@kau.se, 0704-347577
Karlstads universitet forskar och utbildar kring samhällsviktiga frågor. Våra medarbetare och studenter drivs av att svara på nutidens och framtidens samhällsfrågor. Universitetet erbjuder 85 program på grund- och avancerad nivå samt 750 kurser inom drygt 50 ämnesområden.