2018-09-18 08:24Nyheter

Tung internationell utmärkelse till Anders Gustafsson

null

I år tilldelades den prestigefyllda internationella utmärkelsen “Christopher Lovelock Career Contributions to the Services Discipline Award” till Anders Gustafsson, professor i företagsekonomi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Endast fem gånger tidigare har utmärkelsen tilldelats en forskare utanför USA.

- Jag är enormt överväldigad, stolt och så klart mycket hedrad. Det är otroligt kompetenta forskare på listan bland tidigare mottagare och jag vet att konkurrensen är stenhård, säger Anders Gustafsson.

“Christopher Lovelock Career Contributions to the Services Discipline Award” inrättades 1994. Utmärkelsen delas varje år ut av det internationella akademiska nätverket SERVSIG och går till en forskare som under en längre tid, både genom forskning och undervisning, bidragit till att utveckla tjänsteforskningens område väsentligt. Bland dem som tidigare mottagit utmärkelsen finns högt ansedda tjänsteforskare från hela världen. Detta är andra gången som utmärkelsen tilldelats en forskare vid CTF, 2004 års vinnare var Bo Edvardsson, professor i företagsekonomi.

- Vi på CTF gläds med Anders, han är en mycket välförtjänt mottagare. Han har lång erfarenhet av tjänsteforskning och är en stark drivkraft i arbetet med att föra forskningen inom fältet framåt. Att en forskare från CTF får priset är väldigt roligt och också ett erkännande av den internationella roll som CTF spelar, säger Per Kristensson, föreståndare vid CTF och professor i psykologi.

Prisutdelningen ägde rum i samband med konferensen Frontiers in Service som arrangerades den 6-9 september i Austin, Texas.

Forskning i samverkan
Anders Gustafsson är professor i företagsekonomi och verksam vid CTF, Centrum för tjänsteforskning, och Handelshögskolan vid Karlstads universitet samt vid BI Norwegian Business School. Han forskar om kundupplevelser, kundlojalitet och tjänsteutveckling och har publicerat mer än 150 akademiska artiklar, bokkapitel och rapporter. Anders Gustafssons nätverk inom akademin, men framför allt inom näringslivet, bidrar till att han och kollegor vid CTF får tillgång till stora mängder data att forska på. Ett av hans aktuella forskningsprojekt handlar om hur kunders köpbeslut i butik påverkas av olika dofter.

Anders Gustafsson är också redaktör för den högt rankade vetenskapliga tidskriften Journal of Business Research. 2017 blev han, som förste europé, tilldelad det prestigefyllda uppdraget som president för det internationella akademiska nätverket AMA Academic Council. 2014 initierade han det internationella nätverket INSR, International Network of Service Researcher, där han samlat ett fyrtiotal tjänsteforskare från 20 olika lärosäten runt om i världen. Syftet med nätverket är att stärka och driva utvecklingen av tjänsteforskning framåt, bland annat genom att skriva gemensamma forskningsansökningar och vetenskapliga publikationer.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.