2018-10-18 17:11Nyheter

Nyhetsbrev oktober 2018 från Handelshögskolan vid Karlstads universitet

null

Handelshögskolan vid Karlstads universitet samlar drygt 2 500 studenter inom ekonomi, juridik, HR och IT. Vår vision är att vara en synlig samhällsaktör som genom forskning, utbildning och samarbete gör skillnad för samhälle och individ. Vårt nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer på Handelshögskolan inom utbildning, forskning och samarbeten med olika partners.

.............................................................................................................

Storslam för forskningsmedel till Handelshögskolan

Två forskningsprojekt på Handelshögskolan vid Karlstads universitet tilldelas 2,7 respektive 5 miljoner kronor av Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Det är ämnena företagsekonomi och arbetsvetenskap som startar upp projekt med början nästa år.

Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd meddelade häromdagen beslut om tilldelning av forskningsmedel. För Handelshögskolans del innbar det beslut om två fleråriga projekt: Kunder med ”förmåner” - #MeToo, makt och genus i kundinteraktivt tjänstearbete” samt  ”En komparativ studie av de långsiktiga erfarenheterna av omstrukturering: strukturell påverkan på framgångsrika övergångar till ett hållbart arbetsliv”

Läs mer om de båda projekten på kau.se/hhk

Handelshögskolans dag 2018:

Om kunskap, bildning och hur du skiljer på fakta, halvsanningar och myter

Handelshögskolans dag den 11 oktober hämtade temat från sitt motto: Kunskap är inget värd utan förmågan att kunna använda den. Om kunskap, förmågor och vikten av att tänka källkritiskt reflekterade Lars Ivarsson, forskare och docent i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, Stefan Larsson, vd i Färjestads BK och inte minst dagens huvudtalare Emma Frans, forskare, journalist och författare.

Dagen inleddes med att hylla några av Handelshögskolans studenter, genom att Anders Thorén delade ut Löfbergs resestipendium till Atoor Gorgis och Kristina Frid tillsammans med Jonas Lindahl delade ut SBAB:s resestipendium till Albin Lundgren. Både Atoor och Albin studerar på programmet Internationella Affärer. Vid kaffet hann samtalen ta fart mellan studenter, arbetsgivare, forskare och lärare kring temat för dagen.

Läs hela artikeln på kau.se/hhk

Stort intresse för att studera på Handelshögskolans utbildningar

Magisterprogrammet i projektledning på distans startar åter i vår. Att utbildningen är efterfrågad visar inte minst söksiffrorna för våren när ansökan stängde vid midnatt 15 oktober. Då hade 257 personer sökt programmet i första hand och totalt hade det 477 ansökningar. Även Internationella affärer fortsätter sin starka utveckling och hade 91 förstahandssökande, vilket är något fler än förra året. Totalt hade utbildningen 418 sökanden.

Läs mer på kau.se/hhk

Ny avhandling om Försäkringskassans krav på sjukas medverkan

Sjukförsäkringen är ett av fundamenten i den svenska välfärden, då människor ska känna trygghet när de blir sjukskrivna och inte får lön från sin arbetsgivare. Men för den som är sjuk idag gäller det att vara aktiv i sitt ärende för att allt ska löpa på hos Försäkringskassan. Sjukskrivna medborgare måste arbeta för att tillsammans med Försäkringskassans handläggare få ärendet utrett och tillgång till försäkringen. Det menar Johan Kaluza, i sin avhandling ”Sjukskrivnas arbetsbörda. Arbetande medborgare möter en kundorienterad byråkrati”.

Johan Kaluza genomgått sin forskarutbildning vid CTF, Centrum för tjänsteforskning. Han disputerade i ämnet företagsekonomi på Handelshögskolan vid Karlstads universitet den 5 oktober. Data för avhandlingen är insamlad inom ramen för ett projekt som studerat onödig efterfrågan vid Försäkringskassan och Skatteverket. Projektet var ett samarbete mellan CTF, Inspektionen för socialförsäkringen samt Skatteverket.

Läs mer om avhandlingen på kau.se/hhk

Lennart Käll, alumn, om kunskap, kompetens och ledarskap

- Utbildning är självklart en värdefull investering, den ger dig valmöjligheter. En bra utbildning är entrébiljetten till framtiden, men det är själva kunskapen som är nyckeln till den egna reflektionen. Det handlar om förmågan att lära in, att söka information, tolka, reflektera, dra slutsatser och gå till handling.

Det säger Lennart Käll, bland annat styrelseordförande i Sveriges Radio, styrelseledamot i SJ, Grönklittsgruppen, Länsförsäkringar, Grant Thornton och tidigare vd för flera stora företag, senast Svenska Spel. Han har en civilekonomexamen från dåvarande Högskolan i Karlstad.

Du hittar hela intervjun på kau.se/hhk

Ny bok om regler för redovisning inom bank och försäkring

Bank- och försäkringsverksamheter spelar stora roller i samhället, såväl samhällsekonomiskt som privatekonomiskt. Kraven på tillsyn av verksamheterna och deras ekonomiska förmåga är stora. I nya boken "Redovisning i bank och försäkringsbolag " ger Stefan Olsson, professor i finansrätt, Handelshögskolan vid Karlstads universitet, en överblick av regelverk, EU-lagstiftning och Finansinspektionens roll - bland annat. Boken, som kom ut nu i höst, vänder sig till studenter och yrkesverksamma revisorer, jurister och nyckelpersonal inom sektorn.

Läs mer om boken på kau.se/hhk

Prisas för bok om arbetslivet

Boken "Arbete & Välfärd" kommer ut i februari 2019, men har redan tilldelats ett av Kurslitteraturprisets hederspriser- Sveriges främsta utmärkelse till författare av ny kurslitteratur. Bland författarna finns två karlstadsforskare - Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap på Handelshögskolan vid Karlstads universitet och Jan Ch Karlsson, professor emeritus i sociologi och numera pensionerad arbetslivsforskare.

Läs hela artikeln på kau.se/hhk

Det händer i höst

  • 31 oktober kl.13.15. Seminarium om Samtyckeslagstiftningen- en otydlig lagstiftningsprodukt.
    Akademien för Insolvensrätt bjuder in till ett evenemang om samtyckeslagen och därmed sammanhängande frågor. Advokat Björn Hurtig från advokatbyrån Hurtig & Partners medverkar. Evenemanget är avgiftsfritt. Lokal: Geijersalen 12A 138, Karlstads universitet.
    Anmäl dig senast 30 oktober på https://samtyckeslagstiftningen31okt.axacoair.se/
  • 28 november kl. 17.00-19.00. Paneldebatt: Företagsrekonstruktion i teori och praktik
    Akademien för Insolvensrätt och Värmlands juristförening bjuder in till ett evenemang om företagsrekonstruktion. Evenemanget är avgiftsfritt.
    Lokal: Värmlands Tingsrätt.
    Anmälan dig senast 26 november på http://paneldebatt28nov.axacoair.se/
  • 28-29 november. Service Convention Sweden
    Konferensen vänder sig till dig som vill veta mer om hur tjänstefiering och innovation kan användas i företag, organisationer och offentlig sektor för att ge ökad service och bättre upplevelser.
    Lokal: Karlstad CCC
    Läs mer på serviceconventionsweden.se
  • 3 december kl.13.00. Sustainability day 2018
    Lokal: Lagerlöfsalen 1A 305, Karlstads universitet.
    Du hittar mer information på kau.se/hhk i kalendariet.

Du får det här nyhetsbrevet för att du är en av våra samarbetspartners eller för att vi tror att du har intresse av informationen. Nyhetsbrevet skickas ut till en sändlista. Syftet med listan är endast utskick av nyhetsbrev från Handelshögskolan vid Karlstads universitet. På kau.se/hhk/nyhetsbrev kan du avregistrera dig från sändlistan och sluta prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du kan även tipsa en kollega som kan registrera sig för en prenumeration.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.