2019-04-23 08:54Nyheter

Nyhetsbrev nr 2, 2019, från CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet

null

CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, är ett av världens främsta forskningscentra med fokus på tjänster och värdeskapande genom tjänster. Vi bedriver forskning i nära samarbete med näringsliv och offentliga organisationer samt andra universitet och forskningscenter runt om i världen. Vårt nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vår forskning och utveckling.

CTF I MEDIA: MATSVINN STÖRSTA KLIMATHOTET - EXPERTERNAS BÄSTA RÅD OM FÖRPACKNINGAR
Under påskhelgen syntes forskarna Helén Williams och Fredrik Wikström i DN på temat matsvinn och förpackningar. Länk till artikeln i DNLäs mer på ctf.kau.se.

VI SÖKER NYA FORSKARKOLLEGOR
Vi söker just nu en professor i företagsekonomi och en lektor i företagsekonomi båda med inriktning marknadsföring. Läs mer.

LÄS TJÄNSTEFIERING, EN NÄTBASERAD KURS FÖR YRKESVERKSAMMA
Har du behov av att kompetensutveckla dig inom området tjänstefiering? I höst ger vi kursen Tjänstefiering, en flexibel nätbaserade kurs på avancerad nivå för yrkesverksamma. Kursen ges under vecka 35-3. Välkommen med din anmälan! Läs mer.

FORSKARE OCH PRAKTIKER PÅ ERFARENHETSUTBYTE I CAMBRIDGE
Framtidens digitala tjänster och plattformar stod i fokus när CTF och Cambridge Service Alliance bjöd in till seminarium på Cambridge universitet i England. Forskare och partnerföretag knutna till forskargrupperna presenterade aktuella projekt och framtida utmaningar. Ett lyckat event där akademi och praktik fick mötas, byta erfarenheter och insikter. Läs mer.

TRANSPORTFORSKNING PRESENTERADES PÅ INTERNATIONELL KONFERENS
Den 28-29 mars deltog forskarna Katrin Lättman och Margareta Friman i BEST Annual Seminar 2019 i Helsingfors, Finland, för att presentera aktuell forskning om äldres resvanor. Gruppen äldre, över 65 år, är allt mer friskare och mobilare och mer kunskap behövs för att kunna påverka denna grupp till ett mer hållbart resande och kunna utveckla attraktiva transportalternativ till den egna bilen. Läs mer.

FORSKARSKOLAN MIT HÖLL VÅRKONFERENS PÅ KARLSTADS UNIVERSITET
Den 27-29 mars bjöd den nationella forskarskolan MIT, Management och IT, in till vårkonferens på Karlstads universitet med CTF och Handelshögskolan som värd. Ett hundratal doktorander, handledare, alumner och ledningsgruppens medlemmar samlades för att ta del av föreläsningar och doktorandpresentationer samt för att nätverka. Läs mer.

INNOVATION UR KUNDENS PERSPEKTIV 
Det var tredje gången som CTF bjöd in till Tjänsteinnovationsdagen, en dag då frågor kring innovation, tjänster och affärsutveckling är i fokus gemensamt för akademi och praktik. Årets tema var innovation ur kundens perspektiv. Lisa Henriksson, Ikea, och Marija Borenius, Konsumentverket delade sina erfarenheter och insikter. Forskare från CTF stod för det vetenskapliga perspektivet och presenterade ett nytt sätt att mäta innovation. Läs mer.

SVENSKT INNOVATIONSINDEX VISAR ATT IKEA ÄR SVERIGES MEST INNOVATIVA FÖRETAG NÄR KUNDERNA ÄR JURYN
Ikea är det mest innovativa företaget på den svenska markanden följt av MTR Express och Netflix på en andra och tredje plats. Det visar Svenskt innovationsindex, ett nytt index som sätter fokus på innovation ur ett kundperspektiv. Läs mer.

NYA PUBLIKATIONER
Här hittar du ett urval av våra senaste publikationer. Samtliga publikationer finns listade på ctf.kau.se.

 • CTF ÅRSRAPPORT 2018
  Välkommen att läsa vår sammanfattning av det gångna året i vår årsrapport.
 • NY BOK FÖRKLARAR TJÄNSTEINNOVATION 
  Tjänsteinnovation har länge intresserat forskare och praktiker, men kan uppfattas som svårt att förstå och konkretisera. I den nya boken ”Service Innovation for Sustainable Business: Stimulating, Realizing and Capturing the value from service innovation” reder forskare vid CTF ut begreppet och delar med sig av flera års forskning. Läs mer.
  Kristensson, P., Magnusson, L., and Witell, L. (Eds.) (2019). Service Innovation for Sustainable Business: Stimulating, Realizing and Capturing the value from Service Innovation. World Scientific Publishing Co Pte Ltd. 
 • FORSKNING OM HYBRIDA ORGANISATIONER MED FOKUS PÅ FRISKIS & SVETTIS
  I en ny bok om hybrida organisationer har forskaren Anna Fyrberg Yngfalk skrivit ett kapitel om Friskis & Svettis, ett nutida exempel på en framgångsrik hybrid organisation. Kapitlet handlar om hur föreningen arbetar med att skapa legitimitet både på träningsmarknaden och inom den ideella sektorn. Läs mer.
  Fyrberg Yngfalk, A., Yngfalk, C., (2019) Hybridity as Fluid Identity In the Organization of Associations. Managing Hybrid Organizations. (pp 109-128). Springer Nature Switzerland AG.
 • NYTT MÄTVERKTYG FÖR UPPLEVELSEN AV SPELIFIERADE TJÄNSTER 
  I en färsk studie har forskarna Johan Högberg och Erik Wästlund utvecklat ett nytt verktyg som kan användas för att mäta spelupplevelsen av spelifierade tjänster. Läs mer.
  Högberg, J., Hamari, J. and Wästlund, E. (2019). Gameful Experience Questionnaire (GAMEFULQUEST): an instrument for measuring the perceived gamefulness of system use, User Modeling and User-Adapted Interaction, Vol. 28, pp. 1-42. 

KALENDARIUM
I vårt kalendarium hittar du CTF-evenemang och andra evenemang där våra forskare medverkar.

Du finns på sändlistan för CTF:s nyhetsbrev. Syftet med sändlistan är endast för utskick av CTF:s nyhetsbrev. Önskar du inte fler nyhetsbrev avregistrerar du dig här: www.kau.se/ctf/nyhetsbrev


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.