Karlstads universitet genomför och medverkar i olika uppdragsutbildningar för personal inom förskola, skola och vuxenutbildning. I nyhetsbrevet samlar vi aktuella rektorsutbildningar.
Du får det här nyhetsbrevet för att du är en av våra deltagare, arbetsgivare eller samverkanspartner, för att vi tror att du har intresse av informationen och kanske vill tipsa kollegor om utbildningarna.
Anmälan pågår 17 mars till 15 april via Skolverket inför höstens start av Rektorsprogrammet 2025. Karlstads universitet har ett särskilt uppdrag från Skolverket att också anordna utbildningen i Mälardalen.
Vi har tagit fram flera filmer för att inspirera dig! Här får du länkar till allihop!
Här kommer också några användbara webbsidelänkar:
Anmälan pågår till 15 april via utbildningens webbsida. Kursen startar under hösten 2025.
Rektorsutbildningen vid Karlstads universitet anordnar en tvåårig befattningsutbildning för verksamma rektorer inom folkhögskola samt för den kommunala kulturskolans chefer, rektorer och motsvarande. Att ha en skolledande befattning är förutsättningen för att kunna tillgodogöra sig utbildningen och genomföra de uppgifter som ingår utbildningen.
Utbildningen sker i överenskommelse med Offentligägda folkhögskolornas intresseorganisation (OFI), Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) samt Kulturskolerådet.
Anmälan pågår till 15 april via antagning.se.
Vill du bidra till skolans utvecklingsarbete? Den svenska skollagen utgår ifrån att all skolverksamhet ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, vilket ställer nya krav på utvecklingsinsatser och ledarskap.
Magister-/masterprogrammet vänder sig till yrkesverksamma som är intresserade av utbildningsledarskap och skolutveckling och som har en lärarexamen eller motsvarande. Utbildningen ger dig kunskaper för att bidra till och leda utvecklingsarbete i förskola, skola eller andra utbildningsorganisationer utifrån ett lärande organisationsperspektiv.
På uppdrag av Skolverket erbjuder Karlstads universitet en utvidgad palett av fortbildningskurser för rektorer. Anmälan pågår till 15 april via Skolverkets webbplats. Här presenteras kurserna i korthet:
Analys upplevs ofta som svårt samtidigt är det är en central del av rektors arbete med att leda skolans eller förskolans kvalitetsarbete. På kursen kommer du få ta del av olika modeller och verktyg som underlättar rektors arbete. Det kan till exempel handla om analys av undervisning, resultat, din organisation eller dina ledarhandlingar. Utrymme kommer att ges till erfarenhetsutbyte i olika former av grupperingar som till exempel skolformsgrupper.
Konflikter är en naturlig del av arbetslivet, men som skolledare behöver vi kunna hantera dem på ett sätt som stärker arbetsmiljön och relationerna i verksamheten. Den här kursen ger dig verktygen för att förstå, analysera och hantera konflikter på ett strategiskt och hållbart sätt.
Vi kommer att ses vid fyra kursträffar, utspridda över två terminer. Under dessa dagar varvar vi teori med konkret arbete med konflikter från er verklighet. Du kommer få kunskap i konfliktteorier, kommunikationsstrategier och metoder för att bygga en robust samarbetskultur som förebygger konflikter genom att hantera dem i rätt skede.
Som skolledare har du en nyckelroll i att skapa en trygg och stabil arbetsmiljö.
Utbildningsperspektivet Lärande för hållbar utveckling har som utgångspunkt att bidra till hela skolans utveckling och vara en del av det systematiskt kvalitetsarbetet. Du kommer få utveckla kunskaper om och förståelse för vad som utgör en skolas arbete med lärande för hållbar utveckling på skolledarnivå och därigenom utveckla kompetens som ledare för att främja och leda förändring i utbildning. Kursen innehåller moment där deltagarna direkt får operationalisera sina kunskaper i den egna organisationen. Karlstads universitet och Stockholms universitet samarbetar i kursen.
Kursen syftar till att stärka det pedagogiska ledarskapet och främja ett lokalt barn- och elevhälsoarbete som integreras naturligt i förskolans, förskoleklassens, skolans, fritidshemmets, anpassade skolformers och vuxenutbildningens systematiska kvalitetsarbete.
Här får du som skolledare möjlighet att utvecklas tillsammans med andra skolledare i en kurs där du identifierar och bedriver lokal skolutveckling med vetenskapliga metoder. I den här kursen får du lära dig mer om kvalitativa metoder och hur du kan tillämpa dessa när du systematisk undersöker och utvecklar din praktik. Kursen kan ingå som en del av metodkurs inom magisterprogrammet i Utbildningsledning och skolutveckling under förutsättning att du är behörig till programmet.
Idag är juridik en påtaglig del av en rektors vardag och den här kursen syftar till att fördjupa rektors förmåga att uppmärksamma och hantera juridiska frågor i den egna verksamheten.
Anmälan pågår 17 mars till 15 april via Skolverket. Kursen startar under hösten 2025. Karlstads universitet har ett särskilt uppdrag från Skolverket och upptagningsområdena för kursen är Värmland och Mälardalen.
Kursen vänder sig till legitimerade förskollärare, lärare eller lärare i fritidshem som är intresserade av ett framtida uppdrag som rektor.
Det är huvudman eller närmsta chef som anmälder den sökande till Rekryteringsutbildningen. Skolverket betalar universitetens kostnader för utbildningen medan huvudmannen eller enskild sökande står för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen, såsom lön under utbildningstiden, kurslitteratur, resor samt kostnader för internat- och seminariedagar.
Nu finns en ny bok om familjestöd i skolan, skriven av rektorsutbildningens utbildningsledare Ann-Sofie Keller och Lovisa Liyanage som är beteendevetare.
Boken, Familjestöd i skolan - samverkan mellan skola och hem, handlar om en ny profession inom skolan, familjestödjare, som ska ha fokus på att skapa förtroendefulla relationer mellan skola och hem.
Vill du komma i kontakt med rektorsutbildningen för att diskutera utbildningar, kontakta Ulf Buskqvist, utbildningschef för rektorsutbildningen vid Karlstads universitet, tel 073-279 28 55, ulf.buskqvist@kau.se
Rektorsutbildningen har en egen Facebooksida där vi delar med oss av utbildningsnyheter och våra utbildningsledare ger ögonblicksbilder från olika utbildningar och evenemang. Snabbadressen är @rutkau
Karlstads universitets uppdrags AB är Karlstads universitets helägda dotterbolag som sköter affärerna runt all uppdragsutbildning, där rektorsutbildningen ingår, på universitetet. Uppdrags AB förmedlar, marknadsför, säljer, administrerar och kvalitetssäkrar uppdragen som genomförs av fakulteternas personal. Även uthyrning och användande av utrustning och labbmiljöer ingår i verksamheten. Bolaget förmedelar ett hundratal uppdrag per år och har årligen cirka 2 500 yrkesverksamma deltagare i våra uppdragsutbildningar. Detta bidrar åreligen till universitetets externa finansiering med cirka 60 MSEK.
Du får det här nyhetsbrevet för att du är en av våra deltagare, arbetsgivare eller samverkanspartner eller för att vi tror att du har intresse av informationen. Nyhetsbrevet skickas ut till en sändlista som bara innehåller e-postadresser. Syftet med listan är enkom för utskick av nyhetsbrev från Rektorsutbildningen vid Karlstads universitets uppdrags AB och kommer inte att spridas till obehöriga. Nyhetsbrevet skickas som mest fyra gånger per år.
Karlstads universitet forskar och utbildar kring samhällsviktiga frågor. Våra medarbetare och studenter drivs av att svara på nutidens och framtidens samhällsfrågor. Universitetet erbjuder 85 program på grund- och avancerad nivå samt 750 kurser inom drygt 50 ämnesområden.