2017-11-09 09:40Nyheter

Karlstadsforskare följer unik kundupplevelse under ytan

null

Under våren 2019 ska Europas första undervattensrestaurang öppnas utanför Lindesnes i Norge. I samband med satsningen bedrivs forskning om kundupplevelser och Erik Wästlund, docent i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, är en av forskarna i projektet.

Målet med satsning är att skapa en spännande turistattraktion för att öka turistnäringen på Sörlandet i Norge, men anläggningen kommer också att användas för marinforskning och forskning om kundupplevelser. Erik Wästlund ska tillsammans med forskare vid Universitetet i Agder och Agderforskning studera satsningen ur ett konsumentpsykologiskt perspektiv.

– Trots att bygget startar först till våren har norska Under, som planeras att bli världens största gourmetrestaurang under vatten, redan fått medial uppmärksamhet nationellt och internationellt och förväntningarna kommer att vara skyhöga vid premiären. I vårt projekt ska vi undersöka hur kundupplevelsen påverkas av de extremt höga förväntningar som en unik satsning som denna medför. Hur kan man skapa upplevelser, i detta fall matupplevelser, som når upp till kundernas höga förväntningar och hur kan man sedan vidareförädla dessa? Ett annan intressant fråga är hur människor påverkas av att vara sex meter under vattenytan, säger Erik Wästlund.

Forskningen bedrivs inom projektet Expocean under 2017 - 2019 med stöd från RFF Agder, Norska forskningsrådet. Tidigare i år arrangerades en workshop inom projektet där olika parter i satsningen, bland annat restaurangägare, arkitekter, kockar, ansvariga för interiör och exteriör samt forskare medverkade för att få olika bitar på plats inför det kommande arbetet. Workshopen leddes av Erik Wästlund tillsammans med norska forskarkollegor.

– Det är ett enormt projekt och en fantastisk miljö för forskning om kundupplevelser. Att få ta del av detta är otroligt kul och spännande, säger Erik Wästlund.

För mer information kontakta Erik Wästlund, docent i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, tel. 073-835 91 34, erik.wastlund@kau.se.

Läs mer om undervattensrestaurangen på under.no.


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.