2025-04-11 04:00Nyheter

Höstens kurser för näringslivet och offentlig sektor

Porträttbild på Camilla Johannesson, vd för uppdragsutbildningen,  i samtal med två kollegor

Karlstads universitet genomför och medverkar i olika uppdragsutbildningar för personal inom skola, näringsliv och offentlig förvaltning, vård och omsorg. I nyhetsbrevet samlar vi aktuell kompetensutveckling.

Ekonomi för icke ekonomer i ledande befattning 10 hp

Sista anmälan 15 juni.

Allt i en verksamhet genomsyras av ekonomi. Oavsett om du vill öka din företagsvinst, förbättra budgethanteringen, sälja in nya idéer eller bedöma lönsamheten i ett projekt krävs att man förstår och kan tillämpa de ekonomiska grunderna. Denna kurs vid Karlstads universitet ger dig verktygen för att fatta välgrundade ekonomiska beslut.

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar i en ledande befattning inom ett företag eller offentlig verksamhet, eller som styrelseledamot. Du har eller ska få resultat- och budgetansvar och behöver förstå de ekonomiska sambanden.

Innehåll:

  • Grundläggande ekonomiska begrepp
  • Resultat- och balansräkning
  • Verksamhetsstyrning och budgetering
  • Årsredovisning och nyckeltalsanalys
  • Kalkyler och investeringsbedömning
  • Hållbarhetsredovisning och balanserad styrning

Genomförande: Kursen genomförs med två närträffar på Karlstads universitet och fyra webbinarier. Därutöver ingår individuella uppgifter på distans via lärplattformen Canvas. Kursen ges på kvartsfart.

Anmälan och kostnad: 19 800 SEK exkl. moms per deltagare. 

Tjänstefiering för affärsutvecklare och säljare, 5 hp

Sista anmälan 18 juni.

Är du affärsutvecklare eller säljare som vill driva framgångsrik utveckling inom dinPorträttbild på CTF-forskaren Maria Åkesson. organisation och skapa högre kundvärde genom tjänstefiering?
Vill du fördjupa dina kunskaper inom tjänsteekosystem, cirkulär omställning och hållbart värdeskapande? Då är denna kurs för dig!

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar som affärsutvecklare eller säljare.

Innehåll:

  • Konkreta modeller, teorier och verktyg för tjänstefiering
  • Tjänsteekosystem och hållbarhetsaspekter
  • Erfarenhetsutbyte och utveckling av idéer med yrkeskollegor
  • Handlingsplan för tjänstebaserad förändringsprocess

Föreläsare: Kursansvarig Maria Åkesson (bilden), Siri Jagsted och Klas Hedvall från Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet.

Genomförande: Kursen genomförs under hösten 2025 på distans med seminarier via zoom och individuella uppgifter på utbildningsplattformen Canvas. 

Anmälan och kostnad: 14 900 SEK exkl. moms per deltagare. 

Evenemangssäkerhet 1, 2 hp

Sista anmälan 1 augusti respektive 1 september.

Vill du få översiktlig kunskap om säkerhetsfrågor på både organisations- och individnivå? Då är denna introduktionskurs för dig! Kursen ger en grundläggande förståelse för säkerhetsfrågor inom evenemang och är ett första steg till vidare fördjupning.

Målgrupp: Kursen vänder sig till personal som arbetar med säkerhetsfrågor kopplade till evenemang inom offentlig sektor, myndigheter och företag. 

Innehåll:

  • Centrala begrepp och teorier inom evenemangssäkerhet
  • Relevanta lagar och förordningar
  • Vanliga orsaker till olyckor på evenemang

Genomförande: Kursen genomförs vid tre tillfällen under 2025:

  • 26-27 maj i Stockholm - fulltecknad! 
  • 10-11 september på Karlstads universitet (sista anmälan 1 augusti) - flertal lediga platser!
  • 15-16 oktober i Stockholm (sista anmälan 1 september) - fåtal lediga platser!

Anmälan och kosntad: 9 200 SEK exkl. moms per deltagare. För- och eftermiddagsfika samt lunch ingår.

Organisatoriskt lärande

Sista anmälan 30 augusti.

Vill du och din organisation bli bättre på att tillvarata identifierade lärdomar? Kursen Organisatoriskt lärande hjälper er att omsätta lärdomar till praktisk förändring. Kursen omfattar både teoretisk kunskap och praktiskt erfarenhetsutbyte mellan professionella från olika kontexter.

Målgrupp: För dig som är ansvarig för lärande och erfarenhetsåterföring i en organisation. Vi rekommenderar att flera personer från samma organisation deltar.

Innehåll:

  • Möjligheter och utmaningar med lärande
  • Goda exempel och utmaningar i lärandet
  • Systemstöd och informationssökning
  • Förutsättningar för lärande på individ-, grupp- och organisationsnivå
  • Att leda förändring

Genomförande: Kursen hålls under perioden 7 oktober till 19 november 2025 med två närträffar om två dagar vardera i Stockholm.

Anmälan och kostnad: 18 900 SEK exkl. moms per deltagare. Middagar, fika och lunch ingår. 

Modern statistik och simulering i praktiken

Sista anmälan 6 september.

Porträtt på professor Adrian Muntean

Kursen ger dig både en teoretisk och praktisk grund i modern statistik och simulering kopplat till databearbetning och visualisering. Du kommer möta erfarna föreläsare och forskare. Kursen innehåller både föreläsningar och praktiska moment. Efter kursen erbjuds du individuell coaching vid två tillfällen utifrån en egen problemställning kopplat till ditt arbete, detta för att du lättare ska kunna omsätta kunskapen från kursen i din verksamhet.

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar med databearbetning och visualiseringstekniker. Kursen passar dig oavsett om du redan har praktisk erfarenhet av datahantering och statistiska metoder men vill få en mer solid teoretisk grund och få insikt i de senaste trenderna, eller om du är ny inom området och känner att du behöver en teoretisk och praktisk grund att stå på. Du kommer ha möjlighet att arbeta med eget dataunderlag och egna problemställningar.

Genomförande: Kursen genomförs under september till november 2025 med föreläsningar via zoom och personlig coachning vid två tillfällen.

Innehåll: Statistisk dataanalys och statistisk inferens ur både teoretiskt och praktiskt perspektiv.

Föreläsare: Adrian Muntean, professor i matematik, Grigor Nika, lektor i tillämpad analys och Nicklas Jävergård, doktorand i tillämpad matematik

Anmälan och kosntad: 13 900 SEK exkl. moms per deltagare. 

Skräddarsydda kortkurser som anpassas utifrån behov

Förutom alla färdiga kurser kan vi såklart också skräddarsy utifrån din organisations behov. Några exempel på kurser som vi anpassat tillsammans med beställande arbetsgivare, kontakta Camilla så får du reda på mer om dem: 

  • Agil projektledning
  • Halvdags-övning i ransomware (på Karlstads universitet)
  • Effektiva möten och facilitering
  • Grundläggande projektledning
  • Praktisk pedagogik för internutbildare

EU-reglering av teknik, dataskydd och ekonom 15 hp

Med start i november erbjuder vi samläsning av hela eller, om du vill, delar av kursen EU-reglering av teknik, dataskydd och ekonomi 15 hp. Du kan redan nu göra en icke bindande intresseanmälan och få mer information från oss inför att anmälan startar.

I kursen behandlas samspelet mellan det svenska rättssystemet och EU-rätten. Kursens materiella innehåll tar sin utgångspunkt i förordning om artificiell intelligens, förordningen om digitala tjänster, förordningen om digitala marknader, allmän dataskyddsförordning, dataförordningen och dataförvaltningsakten. Genom att betrakta dessa förordningarnas relationer till tekniska, ekonomiska och politiska samhällsförhållanden skapas förståelse för hur det rättsliga tänkandet, lagstiftningen och rättstillämpningen påverkas.

Treffekt® - hållbar kompetensutveckling med effekt

Kunskap har bara ett värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitetet, du som deltagare och du som chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen kan användas och ge avtryck i er verksamhet. I Treffekt® utgår vi från de faktorer som forskningen visar är de viktigaste för ”transfer of learning” d.v.s hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken och därmed blir hållbar över tid.

Kontakta Camilla Johannesson

Porträtt av Camilla Johannesson Camilla Johannesson är uppdragskoordinator för affärsområdet Näringsliv och organisationer och din bokningskontakt när du vill diskutera möjligheterna till att få utbildningarskräddarsydda till ert företag eller organisation. 



20 år med uppdragsutbildning

Uppdragsutbildningar är kompetensutveckling för yrkesverksamma som har en anställning i offentlig sektor, myndighet, företag eller organisation (ej enskild firma eller privatperson). Arbetsgivaren/Skolverket finansierar utbildningen och godkänner den anställdes deltagande i utbildningen.

Karlstads universitets uppdrags AB 20 års jubilerar 2025 som Karlstads universitets helägda dotterbolag som sköter affärerna runt all uppdragsutbildning på universitetet. Uppdrags AB förmedlar, marknadsför, säljer, administrerar och kvalitetssäkrar uppdragen som genomförs av fakulteternas personal. Även uthyrning och användande av utrustning och labbmiljöer ingår i verksamheten. Bolaget förmedelar ett hundratal uppdrag per år och har årligen cirka 2 500 yrkesverksamma deltagare i våra uppdragsutbildningar. Detta bidrar årligen till universitetets externa finansiering med cirka 60 MSEK.

Du får det här nyhetsbrevet för att du är en av våra deltagare, arbetsgivare eller samverkanspartner. Nyhetsbrevet skickas ut till en sändlista som bara innehåller epostadresser. Syftet med listan är enkom för utskick av nyhetsbrev från Karlstads universitets uppdrags AB.



Om Karlstads universitet

Karlstads universitet forskar och utbildar kring samhällsviktiga frågor. Våra medarbetare och studenter drivs av att svara på nutidens och framtidens samhällsfrågor. Universitetet erbjuder 85 program på grund- och avancerad nivå samt 750 kurser inom drygt 50 ämnesområden.


Kontaktpersoner

Kerstin M. Haraldsson
Kommunikatör
Kerstin M. Haraldsson
Kommunikatör för uppdragsutbildningen och rektorsutbildningen vid Karlstads universitet
Camilla Johannesson
VD, Uppdragskoordinator
Camilla Johannesson
Vd, uppdragskoordinator för näringsliv och organisationer