2017-05-02 16:37Nyheter

​Forskarstudent uppmärksammas och tackas av Google

null

Toke Høiland-Jørgensen, forskarstudent inom datavetenskap vid Karlstads universitet, har utvecklat ett open source-baserat verktyg att använda i arbetet för att minska fördröjningar på nätet. Därför har han uppmärksammats av Google som en viktig del av open source-rörelsen och för internetutvecklingen.

Enligt Google själva är de beroende av öppen källkod och utvecklare utanför företaget. För att visa sin uppskattning mot de utvecklare vars kod de haft nytta av eller anser varit viktig på något vis så instiftade företaget utmärkelsen Google Open Source Peer Bonus.

Toke Høiland-Jørgensen har under ett antal år undersökt orsaker till fördröjningar på nätet samt arbetat för att minska dem. För att kunna göra det har han haft behov av att testa hur nätverkstrafik påverkas av olika faktorer och därför utvecklat verktyget Flent, The Flexible Network Tester, vilket gör att testerna kan automatiseras.

- Flent har varit till stor hjälp i min forskning genom att förenkla experiment och hanteringen av data de har resulterat i. Att utveckla verktyget som öppen källkod har varit en bra erfarenhet och jag är väldigt glad över att Google uppmärksammat och uppskattar mitt arbete. Det är också väldigt positivt att andra har nytta av allt det arbete jag lagt ner på att utveckla verktyget, säger Toke Høiland-Jørgensen. 

Öppen källkod
Öppen källkod innebär att en programvaras källkod är öppen och tillgänglig för vem som helst att använda, vidareutveckla eller modifiera utan restriktioner och utan att betala licensavgifter.  


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.