2020-08-25 11:12Nyheter

Forskarduo vid Karlstads universitet nominerade till Årets hållbarhetsinitiativ vid Dagligvarugalan

null

Helén Williams och Fredrik Wikström vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, forskar om förpackningens roll för minskat matsvinn. Forskning som lett till att de idag blivit nominerade till Dagligvarugalan 2020 som en av tre finalister i kategorin ”Årets Hållbarhetsinitiativ”. Galan arrangeras för tolfte gången av branschtidningen Fri Köpenskap.

- Matsvinnet står idag för cirka 6-8 procent av den globala klimatpåverkan. Alla åtgärder som bidrar till att minska detta gör stor skillnad och tar oss ett steg närmare att klara Parisavtalet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem. Förpackningar som skyddar maten från produktion till dess att den når våra tallrikar är grundläggande i detta arbete, här hoppas vi att vår forskning kan komma till nytta.

Syftet med Dagligvarugalan är att lyfta och uppmärksamma dagligvarubranschens alla hjältar som bidrar till att den svenska livsmedelsförsörjningen fungerar och att konsumenterna inspireras.

- Vi är mycket glada över nomineringen och att vår forskning uppmärksammas, säger Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem. I år är första gången som forskare nominerats till Årets Hållbarhetsinitiativ, vilket känns extra kul.

Motivering
”Helén Williams och Fredrik Wikström är forskare på Karlstads universitet. Deras forskning har tagit död på många myter och gett viktig kunskap kring förpackningens roll för minskat matsvinn. Det handlar framför allt om att förpackningen ofta målas upp som en stor miljöbov, men är nödvändig för att transportera och skydda maten. Deras senaste studie visar bland annat att det är mer klimatsmart att välja portionsförpackat och mindre förpackningar. Forskningen har inte bara fått stort genomslag i Sverige, utan även internationellt.”

Vinnarna presenteras på en digital prisutdelning den 8 oktober.

För mer information, kontakta: Helén Williams, CTF, 0733- 655 491, helen.williams@kau.se


Om Karlstads universitet

Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.