Hans forskarkarriär har tagit honom från Indien till Sydkorea, Nederländerna, Spanien och Karlstad. Han hoppas kunna hjälpa till att ta fram nästa generations solceller och förändra livet för miljoner människor världen över. Möt Sudam Chavhan, månadens alumn.
Namn: Sudam Chavhan
Ålder: 36
Ämnen: fysik, elektronik, materialfysik
Yrke: gästforskare, postdoktor materialfysik
Sudam Chavhan är från byn Vaijali, cirka 45 mil söder om Bombay. Han är den förste i familjen att vidareutbilda sig efter grundskolan, och idag ägnar han sin tid åt att hitta nya material att producera solceller av.
- Jag var duktig på matematik i skolan, så jag tänkte att jag skulle plugga det, minns han. Intagningsproven var för svåra, så jag läste fysik istället. Jag tänkte aldrig att jag skulle forska istället fokuserade jag på att försöka få ett jobb. Ett tag tänkte jag bli lärare, men under studietiden tyckte mina lärare att jag borde satsa på en masterutbildning.
Ville först inte doktorera
Den som får höga betyg i Indien kan få sin fortsatta utbildning betald och även bostad subventionerad. Sudam fick chansen att plugga vidare, och tog sin masterexamen vid North Maharashtra University i Jalgaon. Det var även där han senare doktorerade.
- Jag ville fortfarande ha ett jobb, så jag var måttligt intresserad av att doktorera, skrattar han. Jag skickade in ansökan men sa redan från början att jag förmodligen inte skulle tacka ja. Men när jag till slut blev erbjuden en tjänst hade jag ändrat mig.
Ämnet som Sudam Chavhan fokuserar på är materialfysik för solceller och han drivs av att göra solceller mer effektiva och billigare att producera. Innan han kom som postdoktor till Karlstads universitet forskade han vid Chonbuk National University i Jeonju, Sydkorea samt Delft University of Technology i Nederländerna.
Från Delft till Karlstad
- Under tiden i Delft blev jag uppmärksam på en postdok-tjänst i Karlstad. Min gruppledare i Delft känner Ellen (Ellen Moons, professor i fysik) och kunde rekommendera mig. Under min postdok på Karlstads universitet ägnade jag mig åt nanopartiklar av nickeloxid för polymera solceller.
Efter Karlstad väntade Spanien och CIDETEC, San Sébastien, där han var i tre år. Under vintern 2014-2015 har han gjort återbesök som gästforskare vid Karlstads universitet. Någonstans på den här forskarresan har han även hunnit med att gifta sig. Hans fru är också forskare, i organisk kemi.
Solceller nästa logiska steg
För att solceller ska bli ett fullgott alternativ till fossila energikällor, behöver effektiviteten ökas och tillverkningen bli billigare. Sudam hoppas kunna ta sin forskning till Indien för att där förändra vardagen för miljontals människor.
- Indien behöver minska koldioxidutsläppen kraftigt, säger han. Solceller kommer att bli en viktig del av det arbetet. Nästa logiska steg är att utveckla billigare, effektivare solceller som kan användas på den indiska landsbygden, som är dåligt utbyggd. Den förändringen skulle bli enorm, och det är min dröm att kunna nyttiggöra min forskning i samhället. Förr eller senare ska jag tillbaka till Indien...
Karlstads universitet gör en satsning på arbetet med alumner (tidigare studenter), från såväl Sverige som övriga världen.
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.