2025-03-07 08:00Nyheter

Dags för höstens kompetensutveckling inom förskola och skola!

Uppdragskoordinatorer i möte

Karlstads universitet genomför och medverkar i olika uppdragsutbildningar för personal inom förskola, skola och vuxenutbildning. I nyhetsbrevet samlar vi aktuella utbildningar. 

Kurser för förskolans personal

Förskollärares uppdrag att leda 7.5 hp

Lärarna Kristin Ungerberg och Lovisa Skånfors

 

Förskollärares uppdrag att leda arbetet i arbetslaget är ett nytt uppdrag som många av de som är verksamma idag inte har med sig från sin förskollärarutbildning. Trots Skolverkets formuleringar är den starka traditionen att fördela arbetet med utgångspunkt i jämlikhet och erfarenhet fortfarande dominant. Forskning visar att förskollärares kompetenser snarare ofta förminskas av både förskollärare och barnskötare. Forskningen visar också att det finns oklarheter bland förskolans pedagogiska personal gällande vad förskollärares ledarskap konkret innebär i praktiken och hur det relaterar till barnskötarnas uppdrag.

Introduktionsår för barnskötare - insteg till förskollärarexamen

Samlingsbild på förskollärarna som tagit examen 2022.

Nu kan yrkesverksamma barnskötare samläsa med förskollärarprogrammet genom ett introduktionsår, ett insteg till förskollärarexamen. Kursen ger 15 hp och innehåller delar ur termin ett och två på förskollärarprogrammet.

Nyhet! Äventyrlig lek i förskolan 7.5 hp

Vill du skapa spännande och äventyrlig lek i förskolan?

Kursledarna Christopher Joandén, Janni Karlsson och Karolina Kjellberg

Syftet med kursen är att utveckla en kritisk- och reflekterande pedagogik kring barns lek i förskolan. Utforska hur leken ur ett holistiskt perspektiv kan bli rörelserik, lustfylld och riskfylld, både inom- och utomhus, och hur lärverktyg kan skapa ett mervärde i den äventyrliga leken. 

Få fördjupade kunskaper om lekens didaktik och teorier ur ett nationellt och internationellt perspektiv samt pedagogens roll och ansvar i relation till lek. Låt oss skapa en inspirerande lekmiljö för barnen!

Matematikinlärning för förskollärare 15 hp

Kursen kan köpas av skolhuvudmän för att förläggas till en kommun eller region.

Du övar på att omsätta grundläggande matematiska kunskaper till undervisningssituationer lämpade för förskoleklass till årskurs 3. De matematiska områden som är i fokus är taluppfattning, aritmetik, algebra, problemlösning, geometri, sannolikhetslära och statistik.

Läs- och skrivinlärning för förskollärare 15 hp

Kursen kan köpas av skolhuvudmän för att förläggas till en kommun eller region.

Du får fördjupade kunskaper om språk-, skriv- och läsutveckling liksom vad som kan utgöra hinder för detsamma. Vidare behandlas och fördjupas läraryrkets behov av att på vetenskaplig grund kunna identifiera och utforma arbetssätt och arbetsmiljöer med målet att kunna stödja alla barns och elevers språk-, skriv- och läsutveckling, samt medverka i utveckling av inkluderande språkliga lärmiljöer.

Kurser för skolans personal

Lärarlyftet hösten 2025

Anmälan till kurserna inom Lärarlyftet pågår 17 mars till 15 april och du anmäler dig via antagning.se. På våra webblänkar finns direktlänkar till anmälningssidorna. 

Nyhet! Konflikthantering i skolan

Under föreläsningar och workshops går vi igenom grundläggande kunskap om konflikter och konflikthantering som en del av skolans värdegrundsuppdrag och för social hållbarhet.

Personal från Arvika kommun vid föreläsning om konflikthantering i skolan 2024. Vi kommer också in på betydelsen av förebyggande arbete och ledarskapets betydelse samt konkret olika sätt att hantera elevers konflikter genom olika modeller och metoder. 

På webbsidan visar vi exempel på fem olika upplägg för föreläsningar och workshops. Kontakta vår uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm för en dialog om bästa upplägget för er.

Särskild begåvning i pedagogisk verksamhet 2.5-15 hp

Logotyp för Echa - European Council for high ability

Kursen vänder sig till specialpedagoger, lärare och förskollärare och syftar till att deltagaren ska utveckla goda och för pedagogisk verksamhet relevanta kunskaper om särskild begåvning. 

 Deltagaren ska genom teoretiska
och praktiska perspektiv utveckla färdigheter
i att upptäcka barn och elever med särskild begåvning samt i att organisera undervisning som stimulerar dessa barns och elevers lärande och personliga utveckling.

För att bli certifierad enligt European Council for High Ability (ECHA) ska alla tre kurser genomföras med totalt 15 hp.

Kursen leds av Elisabet Mellroth, fil dr. i pedagogiskt arbete och affilierad forskare vid Karlstads universitet. Elisabet är lektor i STEM-ämnen och gymnasielärare matematik och kemi. Elisabet är även styrelseledamot i kommittéerna för International group of Mathematical Creativity and Giftedness samt European Council for High Ability (ECHA).

I kursen föreläser också Valerie Margrain, professor i pedagogikt arbete och koodinator för GiftED Doctoral Programme vid Karlstads universitet. 

Det här är en uppdragsutbildning som kan köpas av skolhuvudmän till sin personal inför läsåret 2025/2026. Kontakta uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm. 

Utveckla din läsundervisning - läsförståelse och tolkning i åk 4-gymnasiet 7.5 hp

I kursens får du fördjupade ämnesdidaktiska kunskaper om undervisning som utvecklar elevers läsförståelse och tolkning. Detta avser såväl textteoretiska som läs- och litteraturdidaktiska perspektiv. Kursen syftar också till att ge deltagarna vetenskaplig grund och konkreta redskap för att bedriva lokalt baserad undervisningsutveckling kopplad till läsning.

Vi kan komma till din kommun!

Porträtt av Pia Sundgren Storm

Pia Sundgren Storm är uppdragskoordinator på Karlstads universitet. Hon hjälper dig som är skolhuvudman när du vill skräddarsy kompetensutveckling för din personal och hon
är också en länk mellan dig som är skolhuvudman, rektor och lärare. Hon arbetar också med
att koordinera de olika utbildningar som
universitetet får i uppdrag att genomföra
av Skolverket. 

Detta är uppdragsutbildning

Uppdragsutbildningar är kompetensutveckling för yrkesverksamma som har en anställning i offentlig sektor, myndighet, företag eller organisation (ej enskild firma eller privatperson). Arbetsgivaren/Skolverket finansierar utbildningen och godkänner den anställdes deltagande i utbildningen.

Karlstads universitets uppdrags AB är Karlstads universitets helägda dotterbolag som sköter affärerna runt all uppdragsutbildning på universitetet. Uppdrags AB förmedlar, marknadsför, säljer, administrerar och kvalitetssäkrar uppdragen som genomförs av fakulteternas personal. Även uthyrning och användande av utrustning och labbmiljöer ingår i verksamheten. Bolaget förmedelar ett hundratal uppdrag per år och har årligen cirka 2 500 yrkesverksamma deltagare i våra uppdragsutbildningar. Detta bidrar årligen till universitetets externa finansiering med cirka 60 MSEK.

Du får det här nyhetsbrevet för att du är en av våra deltagare, arbetsgivare eller samverkanspartner. Nyhetsbrevet skickas ut till en sändlista som bara innehåller epostadresser. Syftet med listan är enkom för utskick av nyhetsbrev från Karlstads universitets uppdrags AB.



Om Karlstads universitet

Karlstads universitet forskar och utbildar kring samhällsviktiga frågor. Våra medarbetare och studenter drivs av att svara på nutidens och framtidens samhällsfrågor. Universitetet erbjuder 85 program på grund- och avancerad nivå samt 750 kurser inom drygt 50 ämnesområden.


Kontaktpersoner

Kerstin M. Haraldsson
Kommunikatör
Kerstin M. Haraldsson
Kommunikatör för uppdragsutbildningen och rektorsutbildningen vid Karlstads universitet
Pia Sundgren Storm
Uppdragskoordinator
Pia Sundgren Storm
Uppdragskoordinator för uppdragsutbildningar inom förskola och skola