Minskat barnafödande, men lägsta dödligheten bland nyfödda i landet. Treåringar i Värmland har bästa tänderna i riket. Vaccinationstäckningen är hög och en klar majoritet av värmländska barn är regelbundet fysiskt aktiva. Det är några av slutsatserna i den nya rapporten Barns liv och hälsa i Värmland. Inte sedan 1994 har motsvarande rapport presenterats.
Det är Institutionen för hälsovetenskaper vid Karlstads universitet som tagit initiativet med utgångspunkt från deras forskning och undervisning med fokus på barn.
- Vi såg ett behov av en bred belysning av barns liv och hälsa, och att uppmärksamma trender och prognoser. Vi vill beskriva viktiga risk- och friskfaktorer och den forskning i Värmland som fokuserar på barn. Det säger Staffan Jansson, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet, en av redaktörerna för rapporten.
- Det här är ett viktigt dokument för oss alla inom kommuner och landsting. Det gäller såväl för oss politiker som tjänstemän som arbetar med att utveckla folkhälsan, säger Gert Ohlsson, ordförande i landstingets Folkhälso- och tandvårdsutskott.
Viktiga underlag för rapporten är ett antal stora forskningsstudier vid Karlstads universitet med fokus på barns liv och hälsa i Värmland såsom ELSA, SELMA, SOFIA, Ung i Värmland och Bostad-Barn-Hälsa. I rapporten medverkar experter inom olika områden från ett flertal institutioner; Karlstads universitet, Landstinget i Värmland, Värmländska kommuner, Region Värmland och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Viktiga resultat om värmländska barn:
I rapporten finns även mindre positiva resultat:
Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.